Izraēlai gatavojoties sauszemes uzbrukumam, notiek sarunas par humanitāro palīdzību Gazai

Ņemot vērā diplomātiskos centienus nogādāt humanitāro palīdzību anklāvā, kuru Izraēla intensīvi bombardē kopš kaujinieku grupējuma Hamas uzbrukuma, gaidāms, ka Rafas robežšķērsošanas punkts tiks atvērts. Ēģiptes drošības avoti ziņo, ka Ēģipte, Izraēla un ASV pirmdien, 16.oktobrī, ir panākušas vienošanos par pamiera īstenošanu Gazas dienvidos, tomēr Izraēlas premjerministrs Benjamins Netanjahu noliedza vienošanos, ziņo Reuters.

Ēģiptes Sīnāja pussalā ir aizkavējies ievērojams daudzums dažādu valstu humanitārās palīdzības. Aizkavēšanās saistīta ar nepieciešamību noslēgt vienošanos par drošu palīdzības nogādāšanu caur Rafas robežšķērsošanas punktu. ASV valsts sekretārs Entonijs Blinkens (Antony Blinken) svētdien, 15.oktobrī, pēc sarunas ar Ēģiptes prezidentu Abdelfatāhu al Sisi apstiprināja plānus atkal atvērt Rafas robežšķērsošanas punktu. Viņš sacīja, ka sadarbojoties ar ANO, Ēģipti, Izraēlu un citām valstīm tiek izveidots mehānisms

efektīvai palīdzības nogādāšanai tiem, kam tā nepieciešama.

Valsts sekretārs Entonijs Blinkens neprecizēja, kad tiks atvērts Rafas robežšķērsošanas punkts, taču minēja, ka ASV diplomāts Deivids Saterfīlds (David Satterfield) pirmdien ieradīsies Ēģiptē, lai izstrādātu mehānisma detaļas.

Rafa, kas atrodas uz robežas starp Ēģiptes Sīnāja pussalu un Hamas pārvaldīto Gazas joslu, ir vienīgā robežšķērsošanas vieta uz šo teritoriju, kuru nekontrolē Izraēla.

Sakarā ar uzbrukumiem Izraēla ir aicinājusi Gazas iedzīvotājus evakuēties uz dienvidiem, taču Hamas mudina šo aicinājumu ignorēt. Izraēlas militārie spēki paziņoja, ka aptuveni 600 000 Gazas iedzīvotāju ir pametuši teritorijas ziemeļu daļu, kurā ir vairāk nekā viens miljons Gazas pilsētas iedzīvotāju.

Pirmdien ANO humānās palīdzības birojs apgalvoja, ka

Gazas slimnīcās esošās degvielas rezerves varētu pietikt vairs tikai 24 stundām.

Gazas varasiestādes ziņo, ka Izraēlas atbildes triecienu rezultātā ir nogalināti vismaz 2 670 cilvēki, tostarp 25% bērnu, un gandrīz 10 000 ievainoti. Vēl 1 000 cilvēku ir pazuduši bez vēsts un, domājams, atrodas zem gruvešiem.

ASV prezidents Džo Baidens (Joe Biden) aicināja Izraēlu ievērot kara likumus, uzsverot, ka lielākā daļa palestīniešu nav saistīti ar Hamas. Baidens intervijā CBS 60 Minutes paziņoja, ka Izraēlai ir jālikvidē Hamas, bet tai nevajadzētu okupēt Gazas joslu. Kā arī ASV nevēloties pieļaut konflikta eskalāciju reģionā, kad Libānas un Izraēlas pierobežā notiek sadursmes.

Arī Blinkens atzīmēja, ka arābu valstu līderi, kurus viņš pēdējās dienās apmeklēja, nevēlas pieļaut konflikta izplatīšanos reģionā. Blinkens arī strādā pie tā, lai panāktu 155 ķīlnieku, tostarp amerikāņu, atbrīvošanu, kurus Hamas sagrāba Gazā.

Irāna, kas atbalsta Hamas un Hezbollah, brīdināja Izraēlu par iespējamu eskalāciju reģionā, ja tā turpinās uzbrukt palestīniešiem. Irānas ārlietu ministrs Huseins Emirabdullahjans paziņoja, ka, ja Izraēlas agresija turpināsies, visas reģiona puses iesaistīsies, un

Irāna nevarot palikt vien pasīvs novērotājs.

Gatavojoties sauszemes ofensīvai, svētdien Izraēlas premjerministrs Benjamins Netanjahu sasauca Izraēlas kabineta ārkārtas sēdi, lai uzsvērtu valsts vienotību. “Hamas domāja, ka mēs tiksim iznīcināti. Mēs esam tie, kas iznīcinās Hamas,” viņš teica.

Izraēlas bruņotie spēki, kas ir sagatavojušies sauszemes operācijai, turpina centienus vērsties pret Hamas un tās infrastruktūru. Svētdien Izraēlas lidmašīnas veica aptuveni 250 gaisa triecienus un nogalināja Hamas dienvidu apgabala komandieri.

Izraēlas lidmašīnas agrā pirmdienas rītā bombardēja rajonus ap Gazas pilsētas Alkuds slimnīcu, un triecienu dēļ šīs iestādes ātrās palīdzības mašīnas nevar pārvietoties, ziņoja palestīniešu plašsaziņas līdzekļi. Saskaņā ar Palestīnas Sarkanā Pusmēness biedrības teikto, Izraēla sestdien brīdināja slimnīcu evakuēties, bet biedrība paziņoja, ka tā nevar pārvietot slimos un ievainotos cilvēkus no šīs iestādes.

Izraēlas blokāde kavē degvielas, pārtikas un ūdens plūsmu uz Gazu. Izraēlas iestādes ir vienojušās ar ASV atjaunot ūdens piegādi daļai Gazas dienvidu teritorijas. ANO palīdzības operācijas Gazā “ir uz sabrukuma robežas”, sacīja ANO Palestīniešu palīdzības aģentūras UNRWA ģenerālkomisārs Filips Lazarīni (Phillippe Lazzarini).

Lasiet arī: Izraēla aicina visus civiliedzīvotājus pamest Gazas pilsētu

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas