Izraēlas militārā izlūkdienesta vadītājs atkāpjas no amata 7.oktobra uzbrukuma dēļ

Izraēlas armijas izlūkdienesta vadītājs ģenerālmajors Aharons Haliva ir atkāpies no amata, uzņemoties atbildību par neveiksmēm pirms “Hamās” uzbrukuma Izraēlai 7.oktobrī, un atzīstot, ka viņa vadītais izlūkdienests “nav izpildījis uzticēto uzdevumu”. Izraēlas Aizsardzības spēki (IDF) paziņoja, ka viņš atkāpsies no amata, tiklīdz tiks izraudzīts viņa pēctecis, pirmdien, 22.aprīlī, ziņo britu raidsabiedrība BBC.

Viņš ir pirmā augsta ranga amatpersona, kas atkāpjas no amata saistībā ar nāvējošāko uzbrukumu Izraēlas vēsturē.

Savā atkāpšanās vēstulē Haliva pauda dziļu nožēlu par izlūkošanas neveiksmēm pirms “Hamās” uzbrukuma Izraēlai.

“Manā pakļautībā esošā izlūkošanas nodaļa neizpildīja mums uzticēto uzdevumu,”

viņš sacīja atkāpšanās vēstulē, piebilstot, ka “dienu pēc dienas, nakti pēc nakts nesu sev līdzi šo melno dienu. Kara briesmīgās sāpes mani mūžīgi pavadīs”. Haliva arī aicināja izveidot valsts izmeklēšanas komisiju, lai rūpīgi izmeklētu ar notikumu saistītos faktorus un apstākļus, kas noveda pie šī uzbrukuma.

Ģenerālmajora Haliva atkāpšanās no amata bija gaidāma, ņemot vērā to, ka viņš desmit dienas pēc uzbrukuma bija paziņojis, ka uzņemas pilnu atbildību par sava ģenerālštāba izlūkošanas neveiksmēm.

Šim paziņojumam varētu sekot arī citas izmaiņas Izraēlas augstākās drošības amatpersonu sastāvā.

IDF štāba priekšnieks ģenerālleitnants Herzi Halevi un drošības dienesta “Shin Bet” direktors Ronens Bars arī uzņēmās atbildību par nespēju aizsargāt izraēliešus, taču nolēma palikt dienestā.

Premjerministrs Benjamins Netanjahu norādīja, ka visiem, tostarp viņam pašam, būtu jāsniedz atbildes, lai gan viņš nav uzņēmies tiešu atbildību.

Opozīcijas līderis Jairs Lapids vietnē “X” sacīja, ka ģenerālmajora Halivas lēmums atkāpties no amata ir “pamatots un godājams”, taču

piebilda, ka Netanjahu “vajadzēja rīkoties tāpat”.

Izraēlas militārās un izlūkošanas amatpersonas ignorēja daudzus brīdinājumus, pirms simtiem “Hamās” kaujinieku izlauzās cauri robežžogam un uzbruka Izraēlas kopienām, bāzēm un mūzikas festivālam. Uzbrukuma rezultātā tika nogalināti aptuveni 1 200 civiliedzīvotāju un saņemti 253 ķīlnieki. Izraēla atbildēja ar vērienīgu militāru kampaņu, kuras mērķis bija iznīcināt “Hamās”. Saskaņā ar “Hamās” Veselības ministrijas datiem konfliktā ir gājuši bojā vairāk nekā 34 000 palestīniešu.

Lasiet arī: VIDEO | Izraēlas-Hamas konfliktā vairāk nekā 1 000 upuru

Lasiet arī: Izraēla veic uzbrukumu Irānai; virs Isfahānas ziņots par droniem

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas