Jaunzēlandes labdarības organizācija neapzināti izdala konfektes ar metamfetamīnu

Jaunzēlandes policija steidzami cenšas sameklēt konfektes, kas satur “potenciāli nāvējošu metamfetamīna daudzumu”, kuras izdalīja organizācija “Oklendas pilsētas misija”, turklāt šos saldumus, kas tika ziedoti anonīmi slēgtā mazumtirdzniecības iepakojumā, saņēmuši līdz pat 400 cilvēkiem, paziņoja labdarības organizācija, trešdien, 14.augustā, vēsta britu raidorganizācija BBC.

Trīs cilvēki, tostarp bērns, ir vērsušies pēc medicīniskās palīdzības, taču neviens no viņiem nav hospitalizēts.

Iestādes izmeklē pārkāpuma apmēru, līdz šim atgūstot 16 saldumu paciņas, no kurām katrā, iespējams, varētu būt 20-30 konfekšu. Labdarības organizācija ir sazinājusies ar 400 personām, kuras, iespējams, ir saņēmušas šos saldumus.

Saskaņā ar Jaunzēlandes Narkotiku fonda datiem

katras atsevišķas konfektes vērtība varētu būt aptuveni 1 000 Jaunzēlandes dolāru (545 eiro).

Organizācija par saldumiem otrdien ziņoja varas iestādēm pēc tam, kad palīdzības paciņu saņēmēji ziņoja par “jocīgas garšas” konfektēm, un dažiem labdarības organizācijas darbiniekiem, pašiem nogaršojot konfektes, piekrītot sūdzībām un pēc tam sākot “justies jocīgi”.

Jaunzēlandes Narkotiku fonda veiktās pārbaudes atklāja, ka saldumi saturēja potenciāli nāvējošu metamfetamīna daudzumu. Fonda paziņojumā teikts, ka testēšanai nosūtītajā konfektē atrasti aptuveni 3g metamfetamīna.

“Parastā norīšanas deva ir 10-25 mg, tātad šajā konfektē bija līdz pat 300 devām,” norādīja fonda vadītāja, piebilstot, ka šāda daudzuma narkotiku norīšana ir “ārkārtīgi bīstama un var beigties ar nāvi”.

Saskaņā ar fonda datiem metamfetamīns var izraisīt sāpes krūtīs, sirdsdarbības paātrināšanos, krampjus, hipertermiju, delīriju un samaņas zudumu.

Labdarības organizācijas izpilddirektore Helēna Robinsone (Helen Robinson) sacīja, ka misija katru gadu izdala aptuveni 50 000 pārtikas paku, un šajās pakās ir iekļauti tikai tirdzniecībai atbilstoši pārtikas produkti.

Policija ir aicinājusi ikvienu, kam ir “Rinda” dzeltenās ananasu garšas konfektes, nekavējoties sazināties ar policiju, nosaucot šo situāciju par “ļoti satraucošu” un norādot, ka līdzīgi gadījumi ir bijuši arī agrāk. Policija minēja, ka izmeklēšanā varētu iesaistīties arī “Interpols” un ka tā varētu aizņemt zināmu laiku.

Malaizijas saldumu ražotājs “Rinda” BBC sacīja, ka tas “neizmanto un neatbalsta nekādu nelegālu narkotiku lietošanu” savos produktos un sadarbosies ar iestādēm, lai risinātu šo situāciju, kamēr uzņēmuma ģenerāldirektors vietējiem medijiem sacīja, ka konfektes, ko viņš redzējis fotogrāfijās, bijušas baltas, bet “Rinda” ražotais produkts ir dzeltens.

Jaunzēlandes Narkotiku fonds norādījis, ka šis incidents, visticamāk, nav bijis tīšs, jo “vielu slēpšana kā kaut kas cits, lai tās kontrabandas ceļā ievestu citā teritorijā, ir izplatīta prakse”.

Lasiet arī: Krievija Ziemeļkorejai nosūta 447 kazas pēc Čenuna pielabināšanās Putinam

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas