Jaunzēlandes valdība grasās atcelt likumu par smēķēšanas aizliegšanu

Jaunzēlandes jaunā valdība plāno atcelt smēķēšanas aizlieguma likumu, ko ieviesa iepriekšējā valdība, tādējādi finansējot nodokļu sloga samazināšanu. Likumu mērķis bija 2024.gadā aizliegt pārdot cigaretes personām, kas dzimušas pēc 2008.gada, lai ierobežotu smēķēšanu, kas ir galvenais novēršamo nāves gadījumu cēlonis valstī, pirmdien, 27.novembrī, ziņo BBC.

Veselības eksperti asi kritizē valdības pēkšņo atkāpšanos no likuma par smēķēšanas aizliegumu, nosaucot to par regresīvu soli un paužot satraukumu. Otago Universitātes profesors Ričards Edvardss (Richard Edwards) sacījis BBC, ka lielākā daļa Jaunzēlandes veselības aizsardzības grupu ir šokētas, un mudina valdību pārskatīt šo lēmumu.

Pagājušajā gadā Jaunzēlandē pieņemtajos starptautiski atzītajos likumos bija iekļauti pasākumi, lai ierobežotu tabakas mazumtirgotājus un samazinātu nikotīna līmeni cigaretēs.

Pētījuma modeļi liecināja, ka Smokefree likums ik gadu izglābs līdz pat 5000 dzīvību.

Kā raksta BBC, Jaunzēlandes likums par smēķēšanas aizliegumu ietekmēja Apvienotās Karalistes valdības lēmumu septembrī paziņot par līdzīgu smēķēšanas aizliegumu jauniešiem. Premjerministra Rišī Sunaka (Rishi Sunak) preses pārstāve paziņojusi, ka, neraugoties uz Jaunzēlandes atkāpšanos no likuma, Apvienotās Karalistes nostāja paliek nemainīga.

Smēķēšanas aizlieguma pasākumi, kas tika atzinīgi novērtēti sabiedrības veselības labā, saskārās ar pretestību no uzņēmēju grupu un likumdevēju puses Jaunzēlandē. Daži iebilda pret ieņēmumu zudumu pat ar valdības subsīdijām, bet citi, tostarp premjerministrs Kriss Luksons (Chris Luxon),

pauda bažas par iespējamo tabakas melno tirgu.

Nacionālā partija, lai gan uzvarēja vēlēšanās, priekšvēlēšanu kampaņas laikā nepievērsās Smokefree likumiem. Jaunā finanšu ministre Nikola Vilisa (Nicola Willis) sestdien paziņojusi, ka valdība plāno atcelt likumu, koalīcijas partneru uzstājības dēļ. Koalīcijas partijas bloķējušas Nacionālās partijas galveno politiku, lai finansētu nodokļu samazināšanu, tāpēc Nacionālajai partijai nācies meklēt alternatīvas, lai izveidotu valdību.

Likums vēl jāatceļ parlamentā, kur valdībai ir vairākums.

Sabiedrības veselības modelis, kuru izveidoja 2022.gadā, liecināja, ka ar Smokefree politiku Jaunzēlandes veselības aprūpes sistēma turpmāko

20 gadu laikā ietaupītu aptuveni 1,3 miljardus jaunzēlandiešu dolāru.

Visaugstākais smēķēšanas līmenis un ar to saistītās slimības un veselības problēmas ir Jaunzēlandes pamatiedzīvotāju – maoru – vidū, kurus, pēc ekspertu domām, šī politika ietekmētu vispozitīvāk.

Jaunzēlandes mērķis joprojām ir līdz 2025.gadam samazināt smēķēšanas īpatsvaru valstī līdz 5%, lai ar laiku to pilnībā izskaustu, ziņo BBC.

Lasiet vairāk: Stājas spēkā ierobežojumi aromatizētiem karsējamās tabakas izstrādājumiem

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas