Jaunzeme: Katru reizi, kad tiek atklāta korupcija, Reira reakcija ir agresīva

Katru reizi, kad Valsts ieņēmumu dienests (VID) konstatē korupciju, finanšu ministra Jāņa Reira (JV) reakcija ir agresīva, ar padomnieka Andreja Vaivara starpniecību pavēstīja atstādinātā VID ģenerāldirektore Ieva Jaunzeme.

«Man ir nulles tolerance pret korupciju! Es varu ieviest pretkorupcijas sistēmas dienestā, kas ļauj izskaitļot negodprātīgas darbības un pieķert vainīgos, pieņemt spēcīgu Iekšējās drošības pārvaldes (IDP) vadītāju un stiprināt šo pārvaldi un īstenot dažādus citus pasākumus, bet es nevaru ietekmēt to, ka katru brīdi pasaulē piedzimst pa kādam noziedzīgam prātam,» pauž Jaunzeme.

Viņa uzsver, ka negodprātīgu darbinieku izskaušana notiek un notiks, un šī problēma valsts pārvaldē diemžēl pastāv. Ja šīs problēmas nebūtu, VID netērētu līdzekļus IDP uzturēšanai.

«Līdzīgi var teikt – ja sabiedrībā kopumā visi būtu godprātīgi, diez vai mums vajadzētu Valsts policiju,» pauž Jaunzeme.

Jaunzeme arī norāda uz diviem aspektiem.

«Pirmkārt, joprojām ir optimisti, kas uzskata, ka uz viņiem VID ieviestās pretkorupcijas sistēmas neattiecas, un viņus nekad nepieķers. Pieķers! Un, jā – jau tagad varu pateikt, ka aizturēšanas būs vēl,» norāda Jaunzeme.

«Otrkārt, es nevaru nepieminēt finanšu ministra attieksmi pret VID darbu,» komentē atstādinātā ģenerāldirektore.

«Mēs radam vidi, lai korupcijas nebūtu, izmeklējam, aizturam, bet katru reizi, kad ir rezultāts, kad tiek atklāta korupcija, ministra reakcija ir agresīva, norādot, ka netiek darīts nekas, lai korupciju novērstu.»

Tāpat viņa uzsver, ka šobrīd korupcijas lieta vēl pat līdz tiesai nav nonākusi, bet finanšu ministrs jau vainīgo atradis.

«Jā, pēdējā laikā aizturēšanu ir daudz, bet kāpēc?! Tāpēc, ka pēdējo dažu gadu laikā ar šo problēmu VID tiešām tiek strādāts, nevis tikai veidota kūsājoša darba imitācija. Un tāpēc, ka šodien tieši VID ir valsts iestāde, kurā ir sava spēcīga, ar ģenerāldirektora atbalstu strādājoša IDP. Kurā tad vēl tāda ir?,» pauž Jaunzeme.

Viņa arī neuzskata, ka alternatīva ir korupciju neredzēt par spīti pret viņu vērstajai agresijai.

Tāpat Jaunzeme piebilst, ka tieši Finanšu ministrija bija tā, kas lika VID vadītājai atjaunot darbā par negodprātīgu rīcību atbrīvots muitnieks.

Vienlaikus Jaunzeme pauda cerību, ka attiecībā uz pēdējiem aizturētajiem nebūs tāds pats scenārijs.

BNN jau ziņoja iepriekš, ka finanšu ministrs Jānis Reirs (JV) ierosinājis disciplinārlietu un atstādināji no amata Jaunzemi.

Rīkojums ir izdots gan uz dienesta pārbaudes ziņojuma pamata, gan reaģējot uz nesenajām Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) aizturēšanām VID Nodokļu un muitas policijā, kā arī VID IDP veiktajām vairāku darbinieku aizturēšanām.

Lasiet arī: Reirs atstādina no amata VID ģenerāldirektori Jaunzemi

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas