Jemenas hutieši iesaistās Izraēlas-Hamās konfliktā, pastiprinot bažas par konflikta izplatīšanos

Hutiešu grupējums Jemenā, ko atbalsta Irāna, otrdien, 31.oktobrī, paziņoja, ka iesaistījies Izraēlas un Hamās karā, izšaujot dronus un raķetes uz Izraēlu, vēsta Reuters.

Hutiešu militārais preses pārstāvis Jahja Saree (Yahya Saree) televīzijas pārraidē sacīja, ka grupējums ir izšāvis “lielu skaitu” ballistisko raķešu un dronu uz Izraēlu un ka

šādu uzbrukumu būs vēl vairāk, “lai palīdzētu palestīniešiem gūt uzvaru”.

Saree sacīja, ka, kopš konflikta sākuma, tas bija hutiešu trešais uzbrukums Izraēlai, šķiet, apstiprinot, ka viņi stāv aiz 28.oktobra dronu uzbrukuma, kas izraisīja sprādzienus Ēģiptē, kurā Izraēla vainoja hutiešus, un 19.oktobra uzbrukuma, kad ASV Jūras spēki pārtvēra trīs spārnotās raķetes.

Izraēlas nacionālās drošības padomnieks Cahi Hanegbi (Tzachi Hanegbi) sacīja, ka hutiešu uzbrukumi ir nepieļaujami, taču, atbildot uz jautājumu, kā Izraēla reaģēs, atteicās sniegt sīkāku informāciju.

Hutiešu lozungs ir “Nāvi Amerikai, nāvi Izraēlai, nolādēt ebrejus un uzvara islāmam”.

Hutieši ir daļa no pretošanās ass, kas vēršas pret Izraēlu un ASV un kopš 7.oktobra veic uzbrukumus visā reģionā.

Hutiešu iesaistīšanās Izraēlas un Hamās konfliktā uzsver

pieaugošās bažas par konflikta paplašināšanos

un konflikta iespējamo ietekmi, kas satrauc valstis, tostarp pasaules lielāko naftas eksportētāju Saūda Arābiju.

Vairāk nekā gadu Jemenā bija valdījis relatīvs miers, pateicoties ANO vadītajām miera sarunām, un Saūda Arābija bija iesaistījusies sarunās ar hutiešiem, lai izbeigtu karu. Tomēr nesenie hutiešu uzbrukumi Izraēlai Saūda Arābijai ir radījuši bažas par iespējamo konflikta paplašināšanos.

Saūda Arābijas analītiķis uzskata, ka Saūda Arābija ir nobažījusies par to, ka Izraēlas un Hamasa konflikts varētu izplatīties pāri tās robežām un likt tai izvēlēties starp ASV un Izraēlu, no vienas puses, un Irānu no otras puses un tā cenšas izvairīties no šāda scenārija.

Šī gada sākumā Saūda Arābija un Irāna, reģiona vadošās sunnītu arābu un šiītu lielvaras, panāca vienošanos par diplomātisko attiecību atjaunošanu, tādējādi sperot nozīmīgu soli ilgstošās spriedzes mazināšanā.

Lasiet arī: Putins vaino Rietumus, Ukrainu pēc pūļa grautiņa Dagestānas lidostā, lai “noķertu” ebrejus

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas