Putins vaino Rietumus, Ukrainu pēc pūļa grautiņa Dagestānas lidostā, lai “noķertu” ebrejus

Prezidents Vladimirs Putins pirmdien, 30.oktobrī, apsūdzēja Rietumus un Ukrainu nemieru kurināšanā Krievijas iekšienē pēc tam, kad nemiernieki pārsvarā musulmaņu apdzīvotajā Dagestānas reģionā iebruka Mahačkalas lidostā, lai “noķertu” ebreju pasažierus, kas lidoja no Telavivas, raksta Reuters.

ASV nosodīja šos notikumus, kurus Valsts departamenta preses pārstāvis nosauca par “grautiņiem”.

Nemieri Dagestānā ir izaicinājums Putinam, kurš ir koncentrējies uz Ukrainas konfliktu un iekšzemes stabilitāti pirms gaidāmajām vēlēšanām. Runājot sanāksmē ar drošības iestāžu vadītājiem, viņš apsūdzēja Rietumus un Ukrainu, ka tie ar sociālo plašsaziņas līdzekļu starpniecību kurina nemierus,

lai sētu globālu haosu un kavētu Krievijas izaugsmi daudzpolārajā pasaulē.

Viņš sacīja, ka ASV atbalstīto spēku mērķis ir destabilizēt Krievijas daudzveidīgo sabiedrību un “šim nolūkam viņi izmanto dažādus līdzekļus – melus, provokācijas un sarežģītas psiholoģiskās un informatīvās agresijas tehnoloģijas.”

Krievijas Ārlietu ministrijas preses pārstāve Marija Zaharova apsūdzēja Ukrainu par tās “tiešu un galveno lomu provokācijas” sagatavošanā. Viņa atsaucās uz kanālu vietnē Telegram, kas saistīts ar bijušo Krievijas likumdevēju, pret Kremli vērsto partizānu Iļju Ponomarjovu, kurš tagad atrodas Ukrainā. Ponomarjovs sacīja, ka vairs nav saistīs ar Telegram kanālu, kurā tika aicināts uz grautiņu lidostā.

Pūlis lidostā sapulcējās, reaģējot uz ziņu kanālā Utro Dagestan, kurā vietējie iedzīvotāji tika aicināti konfrontēt lidmašīnas pasažierus un likt viņiem lidot citur. Lai gan kanālā netika nepārprotami lietots jēdziens “ebrejs”, lidmašīnas pasažieri tika dēvēti par “nešķīstiem”, un ziņā tika aicināts viņus gaidīt ārpus lidostas, lai “noķertu viņus, pirms viņi dodas savās gaitās”.

Telegram pēcāk šo kanālu slēdza.

Rabīns Aleksandrs Boroda, Krievijas Ebreju kopienu federācijas prezidents, nosodīja nekārtības lidostā, uzskatot tās par uzbrukumu “valsts multikulturālajam un daudznacionālajam raksturam”. Boroda mudināja valsts vadību un tiesībaizsardzības iestādes identificēt un bargi sodīt atbildīgos par šīm antisemītiskajām darbībām.

Nekārtības Dagestānas lidostā ir daļa no antisemītisku incidentu sērijas, kas sākušies pēc Izraēlas-Hamās kaujinieku konflikta Gazā. Piemēram, blakus esošajā Kabardas-Balkārijā tika aizdedzināts ebreju centrs. Izraēla ir lūgusi Krievijas iestādes aizsargāt izraēliešus un ebrejus Krievijas teritorijās.

Krievija, kas vēlas tūlītēju pamieru Gazā un atbalsta divu valstu risinājumu, uztur kontaktus ar abām konfliktā iesaistītajām pusēm, taču Hamās delegācijas uzņemšana Maskavā ir sadusmojusi Izraēlu un Izraēlas Ārlietu ministrija svētdien izsauca Krievijas vēstnieku.

BNN jau ziņoja, ka Mahačkalas lidostā policija arestēja 60 cilvēkus, kas, domājams, bija iesaistītas incidentā, kā arī 20 cilvēki, tostarp policisti, guva ievainojumus.

Lasiet vairāk: VIDEO | Pūlis iebrūk Dagestānas lidostā, lai izrēķinātos ar izraēliešiem

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas