Judins: Par aizliegtām vienošanām publiskajos iepirkumos jāparedz līdz pat piecu gadu cietumsods

Saeimas Juridiskās komisijas priekšsēdētājs Andrejs Judins (JV) iesniedzis priekšlikumus paredzēt kriminālatbildību par aizliegtu vienošanos publiskā iepirkumā.

Deputāts rosina noteikt kriminālatbildību par aizliegtu vienošanos ārējos normatīvajos aktos regulētā publiskā iepirkumā, kas saistīta ar publiskam iepirkumam paredzēta pieteikuma vai piedāvājuma saskaņošanu kādā no būtiskiem pieteikuma vai piedāvājuma nosacījumiem ar citu tirgus dalībnieku, ja saskaņotais pieteikums vai piedāvājums ir iesniegts publiskajā iepirkumā, vai kas saistīta ar aizliegtu vienošanos ar citu tirgus dalībnieku par dalības noteikumiem vai par pieteikuma vai piedāvājuma neiesniegšanu publiskajā iepirkumā.

Judins rosina par to kā sodu noteikt brīvības atņemšanu uz laiku līdz trīs gadiem vai īslaicīgu brīvības atņemšanu,

vai probācijas uzraudzību, vai sabiedrisko darbu, vai naudas sodu, atņemot tiesības uz noteiktu vai visu veidu komercdarbību vai uz noteiktu nodarbošanos vai tiesības ieņemt noteiktu amatu uz laiku līdz trim gadiem.

Ja šādu noziedzīgo nodarījumu būs izdarījusi organizēta grupa, tad Juridiskās komisijas vadītājs kā sodu rosina paredzēt brīvības atņemšanu uz laiku līdz pieciem gadiem vai probācijas uzraudzību, vai naudas sodu, atņemot tiesības uz noteiktu vai visu veidu komercdarbību vai uz noteiktu nodarbošanos vai tiesības ieņemt noteiktu amatu uz laiku no diviem līdz pieciem gadiem.

Reizē deputāts piedāvā noteikt, ka personu par aizliegtu vienošanos publiskā iepirkumā var atbrīvot no kriminālatbildības, ja tā pēc noziedzīgo darbību izdarīšanas pirmā labprātīgi paziņo par notikušo un aktīvi veicina noziedzīgā nodarījuma atklāšanu un izmeklēšanu.

Judins skaidro, ka pašlaik par šo nodarījumu paredzētais administratīvais naudas sods juridiskai personai ir pārāk maigs līdzeklis, lai atturētu no šādiem koruptīviem nodarījumiem.

“Jaunās vienotības” deputāts šos priekšlikumus iesniedzis pēc tam, kad Juridiskajā komisijā vairāki citu partiju deputāti pirms kāda laika neatbalstīja līdzīgus ģenerālprokurora Jura Stukāna iepriekš virzītos priekšlikumus.

Kā aģentūrai LETA skaidroja politiķis, piedāvāto priekšlikumu redakcija salīdzinājumā ar ģenerālprokurora agrāk piedāvāto tekstu ir nedaudz precizēta, ņemot vērā ekspertu viedokļus.

Judins norādīja, ka iepriekš Stukāna priekšlikumi nenonāca līdz lemšanai Saeimas sēdē, jo komisijā nebija vairākuma to virzīšanai. Ja Juridiskās komisijas vairākums atkārtoti būs pret šādiem grozījumiem, tad šoreiz gala vārds būs Saeimai, atzīmēja parlamentārietis.

Kā ziņots, ņemot vērā pieredzi divos apjomīgos kriminālprocesos, ģenerālprokurors Stukāns iepriekš rosināja Krimināllikumā ierakstīt atsevišķu pantu un izdalīt sodu par prettiesisku vienošanos iepirkuma procedūrā.

Lasiet arī: Siliņa pieprasa steidzamu risinājumu ‘Rail Baltica’ uzraudzībai un grāmatvedībai

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas