Jūlijs pārtrauc 13 mēnešus ilgušo rekordlielo temperatūru sēriju

Saskaņā ar Eiropas Savienības (ES) Klimata pārmaiņu dienesta “Copernicus” ceturtdien, 8.augustā, publicētajiem datiem pagājušais mēnesis bija otrs karstākais jūlijs pasaulē, tādējādi pārtraucot 13 mēnešus ilgušo rekordlielo siltuma sēriju, ko daļēji noteica sildošais “El Ninjo” laikapstākļu periods, ziņo “Reuters”.

Ikmēneša ziņojumā teikts, ka jūlijs bijis par 1,48C siltāks nekā pirmsindustriālajā periodā, bet pēdējie 12 mēneši bijuši par 1,64C siltāki, nekā vidēji klimata pārmaiņu dēļ.

Jūlijā tika reģistrētas divas karstākās dienas vēsturē.

“Copernicus” uzskata, ka augstās temperatūras lielā mērā ir saistītas ar siltumnīcefekta gāzu emisijām, ko rada fosilā kurināmā rūpniecība, un norādīja, ka okeānos, kurus parasti neietekmē “El Ninjo”, ir novērots neparasts temperatūras pieaugums.

Klimata pētnieks Žuljēns Nikolā (Julien Nicolas) paziņoja, ka, lai gan šis “El Ninjo” ir beidzies, globālā temperatūra joprojām ir līdzīga pagājušā gada temperatūrai, un “rekordlielo temperatūru radītie karstumviļņi vēl nav beigušies…”.

Augstāka nekā vidējā temperatūra tika reģistrēta Dienvideiropā un Austrumeiropā, ASV rietumos, Kanādas rietumos, lielākajā daļā Āfrikas, Tuvajos Austrumos, Āzijā un Antarktikas austrumos.

Temperatūra, kas bija tuvu vidējai vai zemāka par to, tika novērota Eiropas ziemeļrietumos, Antarktikas rietumos, daļā ASV, Dienvidamerikā un Austrālijā.

Tāpat 2024.gada jūlijs Ziemeļeiropā un Turcijas dienvidaustrumos bija mitrāks nekā vidēji, bet Dienvideiropā un Austrumeiropā bija sausumi.

Arktikas jūras ledus daudzums samazinājās vairāk nekā 2022. un 2023.gadā – par 7% zem vidējā līmeņa. Antarktikas jūras ledus platība jūlijā bija otrā mazākā – 11% zem vidējā līmeņa salīdzinājumā ar pagājušā gada jūliju, kad tā bija par 15% mazāka.

Globālā jūras temperatūra joprojām ir tuvu rekordaugstam līmenim, un šī gada jūlijā tā bija tikai par 0,1C zemāka nekā pagājušā gada jūlijā, pārtraucot 15 mēnešus pēc kārtas ilgušo jaunu rekordu sēriju, Nikolā, jautājot, vai okeāna straumēs notiek izmaiņas.

Lasiet arī: Šonedēļ maksimālā gaisa temperatūra nepārsniegs +26 grādus

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas