Jūnijā gaidāmi karstuma viļņi; pastāv iespēja, ka pastiprināsies sausums

Maijs noslēgsies ar vasarīgi karstiem laika apstākļiem, arī jūnijā gaidāmi karstuma viļņi un pastāv iespēja, ka pastiprināsies sausums. Pirmie brīdinājumi par karstumu plašākā valsts teritorijā varētu tikt izsludināti vēl maijā, šobrīd jau ir spēkā brīdinājums par paaugstinātu ugunsbīstamību, informē  Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs.

Maija 2. dekādē vidējā gaisa temperatūra Latvijā bija +13,6 grādi, kas ir 2,3 grādus virs dekādes normas, savukārt kopējais nokrišņu daudzums Latvijā šajā periodā bija tikai 2,4 mm, kas ir 88% zem dekādes normas (19,2 mm).

Arī jūnijā pastāv iespēja, ka valdīs vasarīgs karstums, bet līs salīdzinoši maz, kas veicinās sausuma palielināšanos, norāda sinoptiķi.

Aktuālā pieejamā prognožu informācija par jūniju liecina, ka šajā mēnesī iezīmējas ievērojami lielāka varbūtība, ka gaisa temperatūra būs augstāka par klimatisko normu, kas kopumā Latvijai ir +15,2 grādi. Sevišķi to var teikt par mēneša sākumu un pēc tam arī par noslēdzošo periodu, sākot no vasaras saulgriežiem. Bieži mūsu reģionā valdīs siltās un pat karstās gaisa masas, nodrošinot, ka šajā mēnesī piedzīvosim arī karstuma viļņus.

Savukārt mitruma deficīts vidē jūnijā vēl varētu palielināties. Ja maija pirmajā dekādē vēl lija biežāk un vairāk, sevišķi valsts rietumu daļā, tad mēneša vidū lijis ir maz. Arī maija noslēdzošajā trešdaļā virs Latvijas veidojas gubu-lietus mākoņi, nesot pērkona lietusgāzes, kas vietām ir pat stipras un ar krusu, nokrišņu sadalījums ir ļoti nevienmērīgs. Līdzīgi procesi saglabāsies arī mēneša noslēgumā. Arī jūnija dati norāda, ka kopumā nokrišņu daudzums Latvijā ir gaidāms mazāks par normu. Šis signāls prognožu datos gan nav tik ļoti izteikts, jo virs mūsu reģiona gan atradīsies tāda kā robežjosla starp reģionu, kur nokrišņu daudzums varētu būt virs normas – Skandināvijas pussalu, un reģionu, kur nokrišņu daudzums būs mazāks par normu – Eiropas dienvidaustrumu rajoniem, skaidro meteorologi.

Salīdzinot ar 2023. gadu, situācija ir nedaudz citādāka, norāda meteorologi, jo pērn arī pavasara mēneši bija ļoti sausi – piedzīvots sausākais maiju 100 gadu periodā! Šogad gan mitruma krājumi pēc ziemas bija lielāki, gan arī lijis pavasarī ir vairāk.

Lasiet arī: Vai Dons bija pēdējais? Saeimā iesniegs aicinājumu pārtraukt Latvijas dalību Eirovīzijā

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas