Jūnijā vadošo kriptovalūtu vērtība turpināja palielināties atšķirīgā ātrumā

Vadošo kriptovalūtu Bitcoin (BTC) un Ethereum (ETH) cena jūnijā palielinājās, tomēr pieauguma temps tām bija atšķirīgs, kriptovalūtu tirgus apskatā norāda Binance pārstāve Latvijā un Igaunijā Polina Brotjē (Polina Brottier).

[Binance Holdings Ltd. ir Ķīnā radies globāls uzņēmums, kas pārvalda ikdienas kriptovalūtu tirdzniecības apjoma ziņā lielāko kriptovalūtu biržu. Tās darbība ir izbeigta ASV un Apvienotajā Karalistē, nesen arī Beļģijā; citas valstis uzņēmumam ir izteikušas pretenzijas. Binance 2021.gadā dalījās savu klientu datos ar Krievijas valdību, savukārt pēc šīs valsts uzsāktā atklātā kara veica 10 miljonu ASV dolāru ziedojumu Ukrainas atbalstam.] 

Bitcoin kāpums bija salīdzinoši straujš, un tā vērtība pieauga par gandrīz 10%. Savukārt Ethereum palika bitkoina ēnā, uzrādot visai nelielu kāpumu (+1,1%).

Jūnija sākumā BTC vērtība bija 25 386 eiro, bet mēneša beigās tā sasniedza 27 849 eiro, piedzīvojot 9,7% pieaugumu. Neapšaubāmi svarīgu lomu BTC kāpumā spēlēja pasaulē lielākās aktīvu pārvaldīšanas kompānijas BlackRock pieteikums izveidot Bitcoin fondu (ETF). Visi citu kompāniju pieteikumi iepriekš ir tikuši noraidīti, savukārt

BlackRock līdz šim nebija pieteicies šāda veida ETF izveidei.

Tas rada tirgū pozitīvu gaidu noskaņojumu, ka šoreiz varētu būt citādi. ASV Vērtspapīru un biržu komisija (SEC) gan sākotnējo BlackRock pieteikumu komentēja kā “neadekvātu” pieprasījumu, tomēr tas būtiski neizmainīja tirgus noskaņojumu.

Salīdzinājumā ar BCT, Ethereum jūnijā uzvedās daudz pieticīgāk. Mēneša sākumā ETH cena bija 1745 eiro, bet mēneša vidū tā piedzīvoja kritienu zem 1500 eiro atzīmes. Analītiķi norāda, ka kritumu izraisīja ASV Federālo rezervju sistēmas pārstāvju mājieni, ka bāzes procentu likmes nākotnē tiks paaugstinātas, kaut arī jūnija sanāksmē tas nenotika. Tomēr neskatoties uz to, ETH cena līdz mēneša beigām atguvās un sasniedza 1765 eiro.

Vēl viens būtisks fakts, ko varēja novērot jūnijā –

BTC un ETH rezerves kriptovalūtu biržās samazinājās,

kas varētu liecināt par pieaugošo pircēju interesi. Tostarp viens no pasaulē lielākajiem Bitcoin turētājiem MicroStrategy paziņoja, ka pēdējo divu mēnešu laikā uzņēmums ir iegādājies papildus 12 333 BTC gandrīz 350 miljonu ASV dolāru vērtībā.

Brotjē prognoze: “Vispārējais cenu pieaugums un tirgus noskaņojums liecina, ka investori un lietotāji ir optimistiski noskaņoti par kriptovalūtu tirgus nākotni un aktīvi gatavojas kārtējam Bitcoin ieguves samazinājumam uz pusi (halving) nākamā gada pavasarī”. [Kopējais BTC emisijas apjoms ir ierobežots, jo to veido dilstošās ģeometriskās progresijas locekļu summa, un nepārsniegs 21 miljonu.]

Lasiet arī: Francijas politiķi aicina ES ierobežot influencerus

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas