JV, NA/LRA un Kods Rīgai viensprātis, ka RD deputātiem jāturpina koleģiāls un godprātīgs darbs

Esošajam Rīgas domes (RD) deputātu sasaukumam ir jāturpina strādāt, veidojot valstiski domājošu politisko spēku vairākumu, kas vienojas godprātīgam, koleģiālam un kopīgam darbam, pauda RD ievēlētie deputāti.

Šādu nostāju pauduši RD deputāti no Jaunā Vienotība (JV), Nacionālās apvienības Visu Latvijai!-Tēvzemei un Brīvībai/LNNK (NA/LRA) Latvijas Reģionu Apvienības un deputātu bloka Kods Rīgai (KR).

Trīs RD pārstāvēto politisko spēku pārstāvji ir vienisprātis, ka jebkura rīcība, kas vestu pretī ārkārtas vēlēšanām Rīgā pašlaik ir ne tik vien nepamatota, bet arī nesaprātīga, jo pašvaldība ir lemtspējīga un lemttiesīga, bet nestabilitāte un jukas nevienam nav nepieciešamas.

Politiķi ir pārliecināti, ka godprātīgu darba turpināšanu atbalstīs arī citi domē ievēlētie valstiski domājošie deputāti.

RD priekšsēdētāja vietnieks Vilnis Ķirsis (JV) norāda, ka esošais domes deputātu sastāvs ir vēlētāju ievēlēts, un strādā nepilnus trīs gadus. ” Darbu saraksts, ko esam apņēmušies paveikt, ne tuvu nav izsmelts. JV frakcijas deputāti apzinās savu atbildību darbus koleģiāli turpināt un ir gatavi strādāt komandā ar tiem deputātiem no citām Rīgas domes frakcijām, kas lēmumus pieņem un rīkojas kā pieauguši cilvēki,” pauž Ķirsis. 

Savukārt Edvarda Ratnieka (NA/LRA) ieskatā, “vienpersoniski lēmumi, nerēķināšanās ar partneriem un varas koncentrācija vienas personas vai frakcijas rokas novedusi pie loģiska rezultāta”. 

“Izskatās, ka koalīcija Rīgas domē ir izbeigusies, kā arī Progresīvie jau pauduši, ka koalīcija ir sagruvusi,” spriež Ratnieks un piebilst, ka

“pēdējo dienu balsojumu parāda, ka vairākums domes neatbalsta mēru”. 

Tikmēr RD priekšsēdētāja vietniece Linda Ozola (KR) pauž, ka Rīgas domes ir jānosargā un ļaut tai izirt būtu bezatbildīgi pret rīdziniekiem, it īpaši ņemot vērā pašreizējo drošības situāciju un Krievijai draudzīgo partiju vēlmi pārņemt varu galvaspilsētā. 

Kods Rīgai nav nepārvaramu konfliktu ne ar vienu no frakcijām, tomēr uzskatām, ka nepieciešami uzlabojumi savstarpējā komunikācijā un dažu ambīciju piezemēšanā,” uzsver Ozola. 

Pieņēmumi par iespējamām ārkārtas vēlēšanām Rīgas domē izskanēja jau ceturtdienas, 29.jūnija sēdē. 

Iepriekš jau vēstīts, ka pēc vairāku stundu ilgiem strīdiem un pārmetumiem RD atbalstīja JV rosināto lēmumprojektu par komisijas izveidi iespējamo pārkāpumu izmeklēšanai Satiksmes departamentā.

ŠO JAUTĀJUMU DOME SĀKA SKATĪT TREŠDIEN, 28.JŪNIJĀ, BET PABEIDZA CETURTDIEN, 29.JŪNIJĀ.

Šis jautājums izgaismojis nesaskaņas starp koalīcijas partneriem Jauno vienotību (JV) un Par/Progresīvie (PP)

JV iesniegtais un domes atbalstītais lēmumprojekts paredz uzdot Rīgas pilsētas izpilddirektoram disciplinārlietas izmeklētāju Rīgas pilsētas izpilddirektora padomnieku Māri Knoku aizstāt ar disciplinārlietu izskatīšanas komisiju.

Komisijā plānots iekļaut amatpersonas no Rīgas domes centrālās administrācijas, proti, Juridiskās pārvaldes, Pilsētas attīstības departamenta un Dokumentu vadības un domes atbalsta pārvaldes.

Lai nodrošinātu procesa caurskatāmību, komisijai ar domes lēmumu plānots uzdot savā darbā kā novērotājus ar padomdevēja tiesībām piesaistīt pārstāvjus no Satiksmes ministrijas, biedrības Sabiedrība par atklātību – Delna, Latvijas Būvinženieru savienības, Rīgas apkaimju alianses.

JV vērsa uzmanību uz to, ka, pārbaudi uzticot RD izpilddirektora Jāņa Langes biroja darbiniekiem, pastāv interešu konflikta risks. To rada apstāklis, ka no amata atstādinātajām Satiksmes departamenta amatpersonām šī gada aprīlī ar izpilddirektora rīkojumu uzdots ceļu un pievedceļu seguma atjaunošanas darbus veikt ceļu uzturēšanas līgumu ietvaros, kas citā izpilddirektora rīkojumā, kas izdots šī gada jūnijā par disciplinārlietas uzsākšanu, atzīti par saimnieciski neizdevīgiem.

Lēmumprojekta sagatavotāji uzskata, ka pret Satiksmes departamenta amatpersonām ierosinātajās disciplinārlietās minētie pārkāpumi ir nopietni un apjomīgi, tādēļ aicina ievērot gan Valsts civildienesta ierēdņu disciplināratbildības likumu, gan RD iekšējos noteikumus, kas paredz, ka sarežģītās lietās disciplinārlietu izskata neatkarīga komisija.

Tas nodrošinātu, ka amatpersonu atbildība netiek izvērtēta vienpusīgi un ka atbildības izvērtēšanā nav iesaistītas amatpersonas, kuru pašu darbība vai bezdarbība būtu pakļaujama izvērtēšanai, kuras var būt ieinteresētas atbildības izvērtēšanas iznākumā vai kuras strādā šādu amatpersonu tiešā padotībā.

Jau ziņots, ka 16.jūnijā ar Rīgas pilsētas izpilddirektora Jāņa Langes rīkojumu uz disciplinārlietas izmeklēšanas laiku no amata atstādināti Satiksmes departamenta direktora pienākumu izpildītājs Jānis Vaivods un Satiksmes infrastruktūras pārvaldes priekšnieks Andrejs Urtāns.

Amatpersonas atstādinātas pēc trauksmes cēlēja ziņojuma saņemšanas un tam sekojošas dienesta pārbaudes.

PĀRBAUDES LAIKĀ ESOT KONSTATĒTI BŪTISKI PĀRKĀPUMI, KAS LIECINA PAR PRETTIESISKU UN NESAIMNIECISKU RĪCĪBU DEPARTAMENTA VEIKTAJOS IELU ASFALTA SEGUMA ATJAUNOŠANAS DARBOS.

Savukārt Par/Progresīvie frakcijas vadītājs Mārtiņš Kossovičs, pēc domes sēdes, kurā tika lemts par speciālas izmeklēšanas komisijas izveidi iespējamo pārkāpumu izmeklēšanā Satiksmes departamentā, pauda, ka

RD KOALĪCIJA IR MORĀLI UN ĒTISKI SAGRUVUSI.

Taču, viņaprāt, joprojām esot iespējams koalīcijas partneriem sanākt kopā un “izdomāt, ko ar to visu darīt”.

Politiķis RD lēmumu par komisijas izveidi salīdzināja ar smalka plīvura uzklāšanu uz atkritumu kaudzes.

TAČU ESOT JĀIZDOMĀ PĒC BŪTĪBAS, KĀ IDENTIFICĒT TRŪKUMUS UN PĀRKĀPUMUS, KĀ TOS NOVĒRST UN NODOT TIESĪBSARGĀJOŠAJĀM IESTĀDĒM.

Ja par to izdosies vienoties, tad esot iespējamas koleģiālas sarunas par turpmāko darbu domē un koalīciju varot saglabāt, teica politiķis.

KOSSOVIČŠ UZSVĒRA, KA SAPROT, CIK DAUDZ DARBU RD IR IESĀKTS UN TOS NEPIECIEŠAMS PAVEIKT, PIEMĒRAM CĪŅĀ PRET KORUPCIJU.

Šo darbu ir būtiski turpināt un par to ir jāvienojas koalīcijas partneriem, teica politiķis.

 

 

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas