Kariņš: Latvijai ir vajadzīga valdība, kas kopīgi strādā sabiedrības labklājībai un ekonomikas izaugsmei

“Latvijas cilvēkiem ir vajadzīga valdība, kas kopīgi strādā sabiedrības labklājībai un ekonomikas izaugsmei tādēļ  sākam darbu pie jauna valdības modeļa”, uzsākot sarunas ar Nacionālo apvienību (NA), Apvienoto sarakstu (AS), Progresīvajiem, un Zaļo un Zemnieku savienību  (ZZS) sacīja Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV). 

Pēc koalīcijas partneru tikšanās, partiju apvienība Jaunā Vienotība (JV) valde atbalstījusi un deleģējusi Kariņu uzsākt politiskās konsultācijas par iespējamu jauna valdības modeļa izveidi

Partijas ieskatā, šāds premjera lēmums ir pilnībā atbalstāms, ņemot vērā, ka esošie koalīcijas partneri –

NA un AS ir noraidījuši Kariņa piedāvājumu nomainīt ministrus un parakstīt memorandu par prioritārajiem darbiem līdz šī gada beigām. 

Vienlaikus JV valde uzsver, ka būtisku jautājumu risināšana nav pieļaujama pauzes, līdz ar to, lēmums par iespējām ātrāk organizēt politiskās konsultācijas ir atbalstāms. Tikmēr pašreizējā valdība turpina darbu.

Iepriekš jau vēstīts, ka piektdien, 11.augustā, pēc tikšanās ar koalīcijas partneriem Kariņš paziņoja, ka NA un AS ir noraidījuši viņa piedāvājumu padarīt valdības darbu dinamiskāku un vienoties līdz gada beigām veicamajiem darbiem, kā arī nozaru atbildību maiņu. 

“Latvijas cilvēkiem ir vajadzīga valdība, kas kopīgi strādā sabiedrības labklājībai un ekonomikas izaugsmei, tādēļ Jaunā vienotība manā vadībā uzsāk darbu pie alternatīva valdības modeļa veidošanas, uzrunājot Saeimā pārstāvētos politiskos spēkus – ZZS, Progresīvos, kā arī NA un “AS,” sprieda Kariņš.

Viņaprāt, lai valdība varētu īstenot izvirzītos mērķus ekonomikas transformācijai un sabiedrības labklājības vairošanai, tai nepieciešams plašs atbalsts gan Saeimā, gan koalīcijā. Tādēļ kopš Valsts prezidenta vēlēšanām, Kariņš ir iestājies par koalīcijas paplašināšanu.

Tomēr esošie valdību veidojošie partneri neatbalsta un bloķē centienus paplašināt valdību. 

Kariņš uzsvēra, ka “Latvija ir izdevusies valsts, tā attīstītās”. 

“Mēs dzīvojam brīvībā un varam paši veidot savu nākotni. Tas, ka šobrīd valdības darbā ir nelieli cinīši, kam ejam pāri, nav nekas ārkārtējs – tā notiek daudzās demokrātijās, arī mūsējā. Es darīšu visu, lai mēs tam ātrāk tiktu pāri un darbs neapstātos,” atzina premjers un piebilda, ka “pēc tikšanās ir skaidra esošo partneru nostāja – viņi nepiekrīt piedāvājumam”. 

Premjers “pateicās par paveikto un pauda, ka pašlaik veltīs visu laiku un enerģiju, lai atrastu iespējas veidot citu, alternatīvu valdību”. 

Atbilstoši Satversmei Valsts prezidentam ir ekskluzīvas tiesības aicināt Ministru prezidentu veidot valdību, kuru apstiprina Saeima. Vienlaikus tas neliedz Ministru prezidentam konsultēties ar politiskiem spēkiem par jauna valdības modeļa izveidi.

Lasiet arī: Partneri: Kariņš noraidījis NA un AS piedāvāto risinājumu tālākajam koalīcijas darbam

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas