Partneri: Kariņš noraidījis NA un AS piedāvāto risinājumu tālākajam koalīcijas darbam

Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) piektdien, 11.augustā, noraidījis Nacionālās apvienības (NA) un Apvienotā saraksta (AS) piedāvāto risinājumu tālākajam koalīcijas darbam, pēc tikšanās ar Kariņu pavēstīja NA politiķis Jānis Dombrava un AS politiķis, Saeimas priekšsēdētājs Edvards Smiltēns.

Dombrava un Smiltēns arī izklāstīja sīkāk, kāds bija NA un AS piedāvājums.

Kā ziņots, lai valdība strādātu dinamiskāk, Kariņš rosinājis NA politiķim Rihardam Kolam ieņemt ārlietu ministra amatu, AS pārņemt Ekonomikas ministrijas un Jaunajai vienotībai (JV) – Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas vadību.

Tāpat JV no NA pārņemtu Saeimas Nacionālās drošības komisijas priekšsēdētāja amatu, paredz Kariņa piedāvājums.

Noprotams, ka AS un NA šo priekšlikumu nepieņēma.

Gadījumā, ja NA vai AS atteiktos no šī piedāvājuma, tad premjers būtu gatavs sākt sarunas par citas valdības veidošanu ar Zaļo un zemnieku savienību un Progresīvajiem.

Savukārt Kariņš medijiem norāda, ka ir saņēmis atbildi no koalīcijas partneriem noraidošu atbildi. 

Premjers skaidro, ka piedāvājis “koalīcijas partneriem rokādi, kuras ietvaros viņiem tiktu atņemta viena atbildība un vietā tiktu saņemta cita atbildība”.

Kariņš arī uzsvēra, ka šāda attieksme no AS un NA  neatstāj viņam citas iespējas kā “sākt darbu pie jaunas koalīcijas izveides” – turpināt iesāktās pārrunas ar ZZS un Progresīvajiem.Tāpat Kariņš apstiprinoši atbildēja uz jautājumu, ka uz sarunām par dalību jaunajā valdībā aicinās arī pašreizējās valdības partnerus Apvienoto sarakstu (AS) un Nacionālo apvienību (NA).

“Es nebūt neesmu gatavs mest plinti krūmos,” pauž Kariņš un piebilda, ka neplāno demisionēt. 

Iepriekš jau vēstīts, ka premjers jau iepriekš tika izteicies, ka vēlas koalīcijas paplašināšanu, lai panāktu raitāku darbu skolu tīkla sakārtošanā, veselības aprūpes situācijas uzlabošanā, darbaspēka jautājumos, valsts kapitālsabiedrību virzīšanā uz biržu un sociālajos jautājumos, proti, nepieciešama Stambulas konvencijas ratifikācija “kā simbolisks, bet dziļi nozīmīgs Saeimas žests” un Satversmes tiesas lēmuma izpilde, kas saistās ar kopdzīves regulējumu.

Patlaban valdošajā koalīcijā strādā Jaunā vienotība, Nacionālā apvienība (NA) un Apvienotais saraksts (AS), taču pēc Valsts prezidenta vēlēšanām, kurās koalīcijas partijas nespēja vienoties par atbalstu vienam kandidātam, Ministru prezidents Kariņš ir sācis sarunas par iespējamu koalīcijas paplašināšanu ar Zaļo un zemnieku savienību un Progresīvajiem, kam gan NA un AS iebilst.

Lasiet arī: AS un NA pirms tikšanās ar Kariņu pauž gatavību turpināt strādāt valdībā, bet prasa izbeigt ultimātus

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas