Vācijas galēji labējo pārstāvis vēlas no skolām izslēgt bērnus ar īpašām vajadzībām

Tīringenes galēji labējās partijas AfD līderis Bjerns Hoke (Björn Höcke) licis noprast, kādi ir viņa plāni, ja viņš nokļūs pie varas, un tajos iekļautas arī strīdīgas reformas izglītībā, raksta Politico.

Hoke paziņojis, ka izglītības sistēma jāatbrīvo no “ideoloģiskiem projektiem”, piemēram, iekļaušanas.

Šobrīd Vācijas izglītības modelis ļauj skolēniem ar invaliditāti un īpašām vajadzībām mācīties parastajās skolās, kopā ar visiem pārējiem. Šādas tiesības tika nostiprinātas likumā 2009.gadā.

Politico uzrunātie Vācijas politiķi un cilvēktiesību aizstāvji bijušā skolotāja paziņojumu uzskata par šokējošu.

Bundestāga centriski labējās Kristīgo demokrātu savienības pārstāvis Vilfrīds Ellerss (Wilfried Oellers) sacīja, ka Hoke devis ļoti neizskaistinātu ieskatu savā domu gājienā. Zaļo partijas pārstāve Korina Rūfere (Corinna Rüffer) norādīja, ka nav pārsteigta par Hokes piezīmēm:

“AfD īpašas vajadzības redz kā kaiti. Šo cilvēku izslēgšana no skolām nozīmēs viņu izslēgšanu no sabiedrības.”

Valsts sekretārs Jenss Brandenburgs (Jens Brandenburg) nodēvēja Hokes teikto par necilvēcīgu, un piebilda, ka Hoke ir pazīstams ar simpātijām pret nacisma idejām. Brandenburgs sacīja, ka visi bērni ir pelnījuši vairāk iespēju, izmantojot iekļaujošo izglītību.

Federālās valdības komisārs personu ar invaliditāti jautājumos Jirgens Dusels (Jürgen Dusel) sacīja, ka Vācijai īpaši atbildīgi jāizturas pret šadiem jautājumiem, ņemot vērā nacisma režīma veiktās sistemātiskās masu slepkavības, kas skāra arī personas ar invaliditāti. “Tāpēc mann ir būtiski skaidri pateikt, ka iekļaušana nav ideoloģisks projekts, tā ir pamattiesību, cieņas, personības attīstības un vienlīdzības īstenošana likuma priekšā. Es pats sākumā apmeklēju speciālo skolu, un tad turpināju mācības parastā skolā. Man šīs pārmaiņas bija svētība,” skaidroja Dusels.

Politiķis, kuram ir nopietnas redzes problēmas, sacīja, ka

iekļaušana nekādā gadījumā nav slogs skolēniem bez veselības problēmām.

Tā drīzāk bagātina personību, jau agrīni ļaujot kontaktēties ar cilvēkiem ar īpašām vajadzībām, kas savukārt novērš aizspriedumu rašanos.

Hoke nav atbildējis uz Politico lūgumu sniegt komentārus.

Aptaujas pašlaik liecina, ka AfD Tīringenē ir populārākā partija, saņemot 35% vēlētāju atbalstu. Pašlaik opozīcijā esošās partijas politiķis paziņojis, ka pēc 2024.gadā gaidāmajām vēlēšanām vēlas vadīt valsti. Tas gan šķiet nereāli, jo neviena cita parlamenta partija nevēlas sadarboties ar AfD. Radikāli labējo partiju jau ilgstoši vēro Vācijas Iekšējās izlūkošanas dienests, un tā ir ierindota starp labējā spārna ekstrēmistu grupējumiem.

Lasiet arī: Somijas finanšu ministre atvainojas par rasistiskiem izteikumiem internetā

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas