Somijas finanšu ministre atvainojas par rasistiskiem izteikumiem internetā

Somijas galēji labējā finanšu minstre Rīka Pura (Riikka Purra) atvainojusies par virkni rasistisku komentāru, kurus publicējusi pirms 15 gadiem, raksta britu raidorganizācija BBC.

Pura aprakstīja komentārus kā “muļķīgus” un atvainojās par kaitējumu un aizvainojumu, ko tie radījuši. Puras partija martā ieguva vairākus augstus amatus Somijas konservatīvās partijas līdera Petera Orpo (Petteri Orpo) vadītajā valdībā.

Somijas prezidents Sauli Nīnisti (Sauli Niinisto), kurš pašlaik apmeklē NATO samitu Viļņā, norādījis, ka jaunajai valdībai būtu prātīgi ieņemt skaidru nostāju un neizrādīt toleranci rasismam. Drīz pēc tam Orpo sociālajos tīklos paziņoja, ka

katrs no valdības ministriem apņēmies cīnīties pret rasisma izpausmēm kā mājās, tā ārzemēs.

Pura mikroblogošanas vietnē Twitter rakstīja, ka nav ideāla un ir pieļāvusi kļūdas. Viņa kopā ar Orpo un vēl diviem koalīcijas partneriem parakstījusi oficiālu valdības paziņojumu, kurā norādīts, ka viss ministru kabinets iestājas par vienlīdzību un pret diskrimināciju.

Finanšu ministres eiroskeptiskā un pret imigrāciju vērstā partija vēlēšanās pavasarī ieguva otro vietu, un Pura ieņem arī Somijas premjerministra vietnieces amatu.

Skandāls uzvirmojis pēc tam, kad somu medijs atklāja viņas ar lietotājvārdu “riikka” 2008.gadā publicētos komentārus partijas biedra blogā. 2008.gada 25.septembrī publicēts komentārs par iebraucējiem vilcienā: “Ja man būtu ierocis, vilcienā būtu līķi.” Pura arī izmantojusi apzīmējumu “turku mērkaķi”, un izteikusies rasistiski, aprakstot ielu tirgotājus, kas pārdod “viltotas Vuitton somiņas” Barselonā, kur politiķe apmeklēja konferenci: “Sveicieni no Barselonas, šeit nav “satraucošu imigrācijas problēmu”.”

Sākotnēji ministre neatzina, ka ir šo komentāru autore, vien norādīja, ka tie rakstīti vairākus gadus pirms viņas ienākšanas politikā. Vēlāk Pura norādīja, ka rakstījusi un teikusi muļķīgas vai absurdas lietas, un sacīja, ka ir pārliecināta – šajā dzīves posmā un pozīcijā neko tādu nerakstītu.

11.jūlija vakarā ministre paziņoja, ka ir komentāru autore, bet uzsvēra, ka tie ir rakstīti pirms 15 gadiem.

Pura kļuva par Somu partijas vadītāju pēc tam, kad atkāpās viņas priekštecis Jusi Halāho (Jussi Halla-aho). Tagad Halāho ir parlamenta spīkeris, bet 2012.gadā viņam nācās atkāpties no parlamentārās komitejas pēc tam, kad gaismā nāca 2008.gadā rakstītie bloga ieraksti, kuros viņš izteica rasistiskas piezīmes par somāliešiem.

Finanšu ministres rasistiskā pagātne šobrīd ir nopietnākais drauds Somijas jaunajai valdībai, lai gan tas ne tuvu nav vienīgais skandāls. Jūnijā beigās saistībā ar 2019.gadā izteiktām atsaucēm uz Ādolfu Hitleru no amata nācās atkāpties Somijas ekonomikas ministram, Puras partijas biedram Vilhelmam Junilam (Vilhelm Junnila).

Orpo vadītā četru partiju koalīcija solījusi somiem samazināt valdības parāda apjomu un padarīt stingrākus imigrācijas nosacījumus, īpaši attiecībā uz Somijas pilsonību un uzturēšanās atļaujām.

Lasiet arī: Baidens: Somijas un Zviedrijas pievienošanās NATO ir vēsturisks un nozīmīgs brīdis

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas