Kārtējo reizi atliek veselības pakalpojumu “divu grozu” sistēmas ieviešanu

Turpinot gan 13.Saeimas, gan pašreizējās 14.Saeimas pieeju, Saeima ceturtdien, 14.martā, galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus Veselības aprūpes finansēšanas likumā, ar kuriem atlikta veselības pakalpojumu “divu grozu” sistēmas ieviešana.

Veiktos grozījumus atbilstoši Veselības ministrijas (VM) piedāvājumam virzīja Saeimas Sociālo un darba lietu komisija. Pēc Sociālo lietu komisijas aicinājuma šodien pieņemto priekšlikumu par atlikšanu komisijā iesniedza veselības ministrs Hosams Abu Meri (JV) un VM.

Vēl 12.Saeimā tika atbalstīts princips, ka iedzīvotājiem veselības aprūpes pakalpojumi plašākā klāstā būtu pieejami atkarībā no veiktajām sociālajām iemaksām.

Tomēr līdz šim šādas sistēmas ieviešana vairākas reizes atlikta.

Šodien pieņemtie grozījumi nosaka divu tā saucamo veselības aprūpes pakalpojumu “grozu” sistēmas atlikšanu vēl uz pusotru gadu jeb līdz 2025.gada beigām. Līdz tam laikam politiķi cer izveidot jaunu veselības aprūpes finansēšanas sistēmas modeli.

Komisijas un Abu Meri virzītie un Saeimā šodien pieņemtie grozījumi arī uzdod Ministru kabinetam līdz 2025.gada 1.martam iesniegt likumprojektu par valsts apmaksāto veselības aprūpes pakalpojumu finansēšanas kārtību.

Tāpat likumā noteikts, ka no 2025.gada 1.janvāra par narkoloģiskās palīdzības saņemšanu no pacientu līdzmaksājumiem tiks atbrīvotas personas, kuras slimo ar alkohola, narkotisko, psihotropo vai toksisko vielu atkarību.

Kā ziņots, Sociālo un darba lietu komisija iepriekš neatbalstīja vēl citu, 13.Saeimā piedāvāto veselības aprūpes finansēšanas modeli, un nolēma aicināt VM līdz nākamā gada februārim izstrādāt jaunu attiecīgo pieeju.

Lasiet arī: Aicina atsaukties cietušos: Sākts kriminālprocess par JVLMA pasniedzēju iespējamo uzmākšanos studentēm

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

 

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas