Kaut izdevumi aug, janvārī visos valsts budžeta līmeņos ir pārpalikums

Finanšu ministrija ziņo, ka šā gada janvārī, atbilstoši Valsts kases publicētajiem datiem, konsolidētajā kopbudžetā bijis 223 miljonu eiro pārpalikums. Tas bija par 4,7 miljoniem eiro vairāk nekā pērnā gada pirmajā mēnesī.

Pieaugums, salīdzinot ar 2022. gada janvāri, ir vērojams gan kopbudžeta ieņēmumos, gan izdevumos. Ieņēmumi, salīdzinot ar 2022. gadu, auguši par 77,3 miljoniem eiro jeb 6,3% un veido 1 307,5 miljonus eiro. Izdevumi bija par 72,7 miljoniem eiro jeb 7,2% augstāki, sasniedzot 1 084,5 miljonus eiro. Pārpalikums vērojams visos budžeta līmeņos. [Inflācijas joprojām «labvēlīgo ietekmi» uz nodokļu masas pieaugumu ministrija neakcentē – BNN.]

Šo janvāri valsts pamatbudžetS noslēDZ ar 105,4 miljonu pārpalikumu,

kas ir ievērojams uzlabojums, salīdzinot ar pērno janvāri, kad bija 23 miljoni eiro deficīts.

Valsts pamatbudžeta izdevumi šā gada janvārī 614,6 miljonu eiro apmērā bija par 74,7 miljoniem eiro jeb 10,4% mazāki nekā gadu iepriekš. Tas skaidrojams ar augstākiem izdevumiem atbalsta pasākumiem pērn janvārī, kad tika piešķirti līdzekļi finanšu institūcijai ALTUM aizdevumu programmas investīciju projektiem ar kapitāla atlaidi īstenošanai, lai mazinātu Covid-19 sekas uzņēmumiem, kā arī ar energoatbalsta pasākumu izdevumiem, lai nodrošinātu elektroenerģijas sistēmas pakalpojumu izmaksu kompensēšanu 50 procentu apmērā visiem elektroenerģijas galalietotājiem.

Šogad tik lieli izdevumi atbalsta pasākumiem nav paredzēti, tostarp tiem kļūstot mērķētākiem.

Jāatzīmē valsts pamatbudžeta kapitālo izdevumu kāpums par 27,6 miljoniem eiro jeb 64,3%, kas šā gada janvārī veidoja 70,4 miljonus eiro. Pamatbudžeta izdevumi pamatkapitāla veidošanai (neņemot vērā transfertus pašvaldībām) galvenokārt auguši pamatfunkciju īstenošanai, kas šā gada janvārī bija par 29,2 miljoniem eiro augstāki nekā janvārī pirms gada.

Jauna cietuma būvniecībai Liepājā 2023. gada janvārī tika piešķirti 20,7 miljoni eiro no valsts budžeta līdzekļiem, savukārt par 7,3 miljoniem eiro vairāk tērēts transportlīdzekļu iegādei aizsardzības resorā.

Lasiet arī: Finanšu ministrs: Ar pašreizējo nodokļu līmeni visām valsts vajadzībām nepietiek

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas