Kims Čenuns aicina Dienvidkoreju uzskatīt par “galveno ienaidnieku”

Ziemeļkorejas līderis Kims Čenuns pirmdien aicināja mainīt konstitūciju, lai panāktu, ka Dienvidkoreja tiek uzskatīta par “galveno ienaidnieku”, un brīdināja, ka viņa valsts neplāno izvairīties no kara, ja tas notiks, tā otrdien, 16.janvārī, atsaucoties uz valsts medija KCNA ziņoto, vēsta Reuters.

Uzrunā Ziemeļkorejas Augstākajā tautas asamblejā Kims Čenuns sacīja, ka atkalapvienošanās ar Dienvidkoreju vairs nav iespējama, apsūdzot Seulu, ka tā cenšas panākt režīma sabrukumu un apvienošanos absorbcijas ceļā.

Viņš uzsvēra, ka konstitūcija būtu jāgroza, lai izglītotu ziemeļkorejiešus, ka Dienvidkoreja ir “galvenais ienaidnieks un nemainīgs galvenais pretinieks”, un nošķirtu Ziemeļkorejas teritoriju no Dienvidkorejas.

Konflikta gadījumā viņš aicināja Ziemeļkoreju plānot pilnīgu Dienvidkorejas okupāciju un pārņemšanu.

Kims arī aicināja pārtraukt dienvidkorejiešus dēvēt par tautiešiem, iestājās par to, lai tiktu pārtraukta jebkāda saziņa starp valstīm, un ierosināja iznīcināt apvienošanās pieminekli Phenjanā.

Valsts medijs piebilda, ka tiks slēgtas arī trīs organizācijas, kas nodarbojas ar valstu sadarbības un atkalapvienošanās atjaunošanu un starpkoreju tūrismu.

Dienvidkorejas prezidents Juns Suk Jols valdības sanāksmē paziņoja, ka Phenjana, nosaucot Dienvidkoreju par naidīgu valsti, rīkojas “antinacionāli”, saskaņā ar Reuters.

Kima Čenuna aicinājums veikt konstitucionālas izmaiņas sakrīt ar spriedzes palielināšanos pussalā, ko iezīmē raķešu izmēģinājumi un Phenjanas attieksmes maiņa pret Dienvidkoreju.

Kima runa, kā uzskata Kjungnamas universitātes profesors Lims Eulčuls, liecina, ka viņa retorikas mērķis attiecībā uz Dienvidkoreju un ASV ir uzturēt iekšējo vienotību un sasniegt ekonomiskus un militārus mērķus, izmantojot ASV novērsto uzmanību.

Turpretī Vons Gons Parks no Ihvas Sieviešu universitātes uzskata, ka Kims jūtas apdraudēts, jo tiek pastiprināta kodolieroču atturēšana, ASV stratēģisko spēku izvietošana un trīspusējie militārie centieni ar Japānu.

Lasiet arī: Ziemeļkoreja izšauj 200 šāviņus gar jūras robežu, saasinot attiecības ar Dienvidkoreju

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas