Ķīna aicina uz pamieru Izraēlā, pirms tikšanās ar Putinu Josla un ceļš forumā

Gatavojoties prezidenta Vladimira Putina gaidāmajai vizītei Ķīnā, Ķīnas ārlietu ministrs Vans Ji pirmdien, 16.oktobrī, Pekinā tikās ar Krievijas ārlietu ministru Sergeju Lavrovu un tikšanās laikā apsprieda Izraēlas un Hamas konfliktu, aicinot izbeigt asinsizliešanu reģionā un ierosināja pasaules lielvarām sadarboties, lai novērstu humanitāro katastrofu, ziņo Reuters.

“ANO Drošības padomei ir jārīkojas, un lielvarām ir aktīvi jāiesaistās,” tā Vans sacīja Lavrovam, kā rakstīts sanāksmes transkriptā. Vans uzsvēris, ka

steidzami jāpanāk pamiers, jāliek abām pusēm atgriezties pie “sarunu galda”

un jāizveido ārkārtas humānās palīdzības kanāls, lai novērstu humanitārās katastrofas attīstīšanos reģionā.

Gan Krievija, gan Ķīna, kā ANO Drošības padomes pastāvīgās locekles ir uzsvērušas, ka Izraēlas un Hamas konflikta cēlonis ir taisnīguma neesamība palestīniešiem. Palestīnieši vēlas izveidot valsti Rietumkrastā un Gazas joslā ar Austrumjeruzalemi kā tās galvaspilsētu – teritorijas, ko Izraēla ieņēma 1967.gada karā.

Krievija ir nosodījusi vardarbību gan pret ebrejiem, gan palestīniešiem, vienlaikus uzsverot neatkarīgas Palestīnas valsts nozīmi. Prezidents Putins ir kritizējis ASV par, viņaprāt, kļūdaino pieeju, jo neesot ņemta vērā neatkarīgas Palestīnas valsts izveides nozīme.

“Notika padziļināta viedokļu apmaiņa par vairākiem starptautiskajiem un reģionālajiem jautājumiem, tostarp par krasi saasināto situāciju Tuvajos Austrumos,” tā, par tikšanos ar Vanu, izteicās Krievijas Ārlietu ministrija, piebilstot, ka divpusējās sarunās abi ministri apsprieda arī militāro konfliktu Ukrainā, uzsverot nepieciešamību to atrisināt

ar “politiskām un diplomātiskām metodēm”.

Krievijas prezidents Vladimirs Putins 17.-18.oktobrī Pekinā notiekošajā Joslas un ceļa forumā tiksies ar Ķīnas prezidentu Sji Dzjiņpinu, lai stiprinātu abu valstu partnerību. Šī vizīte būs pirmais Putina ceļojums ārpus bijušās Padomju Savienības, kopš martā Starptautiskā Krimināltiesa izdeva orderi viņa meklēšanai.

Lasiet arī: Putins uzbrūk Ukrainai, kamēr Rietumu uzmanību novērš Tuvo Austrumu krīze

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas