Ķīna kritizē ES par elektrisko transportlīdzekļu subsīdiju izmeklēšanu

Ķīna ceturtdien, 14.septembrī, nosodījusi Eiropas Savienības (ES) rīcību, dēvējot to par “klaju protekcionismu” pēc tam, kad Komisijas priekšsēdētāja Ursula fon der Leiena (Ursula von der Leyen) trešdien, 13.septembrī, paziņoja, ka grasās uzsākt izmeklēšanu par valsts sniegtajām subsīdijām Ķīnas elektrisko transportlīdzekļu ražošanā, vēsta Politico.

Ķīna paudusi lielu neapmierinātību par izmeklēšanu, izsakot bažas par tās iespējamo

negatīvo ietekmi uz Ķīnas un ES ekonomiskajām un tirdzniecības attiecībām.

Ķīna apņēmusies cieši uzraudzīt Eiropas puses protekcionisma tendences un turpmākās darbības, vienlaikus stingri aizsargājot Ķīnas uzņēmumu likumīgās tiesības un intereses.

Ķīnas reakcija sekojusi pēc tam, kad fon der Leiena ikgadējā uzrunā par stāvokli ES paziņoja, ka tiks sākta izmeklēšana pret Ķīnas e-transportlīdzekļu ražotājiem, norādot, ka

Pekina “izkropļo” Eiropas tirgu.

Šī izmeklēšana, ko daļēji veicināja Francijas spiediens vērsties pret jaunajiem Ķīnas autobūves uzņēmumiem, potenciāli ir pamats tam, lai ES Ķīnas transportlīdzekļiem piemērotu papildu nodokļus. Tomēr tas arī pakļauj Eiropas autoražotājus, jo īpaši ievērojamus vācu zīmolus, iespējamiem Pekinas atbildes pasākumiem.

Izmeklēšana būs galvenais ES un Ķīnas ekonomikas un tirdzniecības dialoga, kas notiks 25. septembrī, un gaidāmā divpusējā samita galvenais temats. Ķīnas Tirdzniecības ministrija savā paziņojumā šīs sarunas nepieminējusi.

Lasiet arī: Grenlandē uz sēkļa iesprūdis kruīza kuģis; atbrīvot neizdodas

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas