Kinzhal zaudētā neuzvaramība ir trieciens Krievijas lepnumam

Ukrainas armijas spēja notriekt Krievijas virskaņas raķetes Kinzhal ir psiholoģiskis trieciens, un liek Maskavai pārskatīt tās uzbrukuma plānus, raksta Igaunijas medijs ERR News.

“Spēja notriekt raķetes Kinzhal vispirms un galvenokārt kalpo kā pierādījums tam, ka Ukraina spēj sevi pasargāt pret virsskaņas raķetēm.” Ukraina 16.maijā ziņoja, ka notriekusi sešas Kinzhal virsskaņas raķetes, kuras Krievija lielīja kā neuzvaras. Pirmo reizi par Kinzhal pārtveršanu tika ziņots 6.maijā.

Igaunijas Aizsardzības spēku ģenerālštāba priekšnieka vietnieks pulkvedis Marts Vendla skaidroja: “Kā jau bija gaidāms, galvenais iespaids uz Krieviju ir psiholoģisks. Mīts par neapturamo brīnumieroci ir sagrauts. Viņiem arī jāpārvērtē spēja precīzi iznīcināt augstas nozīmes mērķus, jo Ukraina ir demostrējusi spēju apturēt raķetes.” Pulkvedis norādīja, ka

par Kinzhal izstrādi atbildīgo zinātnieku arestēšana atspoguļo grēkāžu meklējumus un satraukumu, kas valda agresorvalstī.

Tomēr Vendla piebilda, ka pats fakts, ka Kinzhal iespējams notriekt, maz ko maina Krievijas spējā veikt kodoltriecienus, jo ir daudz citu veidu, kā nogādāt kodolgalviņas mērķi, un tam nav obligāti nepieciešamas virsskaņas raķetes.

Igaunijas Starptautiskais aizsardzības un drošības centra (ICDS) vadītājs Indreks Kaniks (Indrek Kannik) gan ir optimistiskāks par Patriot pretgaisa aizsardzības spēju ietekmi uz Krievijas kodolretoriku. Viņš arī norādīja, ka virsskaņas raķešu pārtveršana grauj Krievijas politiski nozīmīgo spēju trāpīt Kijivā: “Viņu pēdējās cerības balstījās uz Kinzhal, ko Krievija lielīja kā ieroci, ko nevar pārtvert ar esošajām pretgaisa aizsardzības sistēmām. Praktiskā pieredze gan liecina par ko citu.”

Vendla uzsvēra, ka Kinzhal notriekšana pierāda, ka nepieciešama vienotas pretgaisa aizsardzības sistēmas tīkla veidošana Eiropā: “NATO dalībvalstis izmanto vienādas vai līdzīgas sistēmas, kas pierādījušas sevi kā noderīgas pret virsskaņas raķetēm. NATO valstu spēja pasargāt sevi pret šādiem ieročiem ir apstiprināta. Ir apstiprinājusies arī nepieciešamība veidot daudzslāņainu pretgaisa aizsardzību.”

Lasiet arī: Krievijas zinātnieki apsūdzēti īpaši nopietnā valsts nodevībā

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas