Krievijas zinātnieki apsūdzēti īpaši nopietnā valsts nodevībā

Kremlis paziņojis, ka zinātnieki, kas bija iesaistīti virsskaņas raķešu izstrādē, ir apsūdzēti valsts nodevībā, un šī informācija ir radījusi satraukumu Krievijas akadēmiskajā vidē, raksta ziņu aģentūra Reuters.

Kremļa pārstāvis Dmitrijs Peskovs norādīja, ka ir informēts par Sibīrijas zinātnieku atklāto vēstuli savu kolēģu aizstāvībai, tomēr lieta ir drošības iestāžu atbildības sfērā. 15.maijā publiskotajā vēstulē Anatolija Maslova, Aleksandra Šipļuka un Valērija Zveginceva kolēģi aizstāvēja zinātnieku nevainīgumu, un norādīja, ka prokuratūras apsūdzības nodarīs nelabojamu ļaunumu Krievijas zinātnei. “Mēs ikvienu no viņiem pazīstam kā patriotu un cienījamu cilvēku, kas nav spējīgs paveikt to, par ko tiek turēts aizdomās,” rakstīja pētnieki.

Krievijas prezidents Vladimirs Putins nereti lielījies, ka valsts ir pasaules līdere virsskaņas raķešu ražošanā,

kuru ātrums var sasniegt 12 250 kilometrus stundā. Ukraina 16.maijā ziņoja, ka notriekusi sešas šādas raķetes vienas nakts laikā. Krievija gan to apstrīdējusi.

Akadēmisko konferenču materiāli daudzu gadu garumā liecina, ka arestētie zinātnieki bieži tajās piedalījās ar atklājumiem virskaņas ieroču jomā. Zinātnieku kolēģi Novosibirskas pētnieciskajā institūtā ITAM apliecināja, ka starptautiskajās konferencēs prezentētie materiāli vairākkārt pārbaudīti, lai pārliecinātos, ka publikācijas nav atrodama ierobežotas pieejamības informācija.

ITAM pārstāvji vēstulē norādījuši, ka teju jebkurš materiāls zinātniskos izdevumos var kalpot par pamatu apsūdzībām nodevībā, un viņi satraucas ne vien par savu kolēģu likteni, bet arī par to, kā vispār turpināt zinātnisko darbu.

Vēstulē pieminēts arī lāzertehnoloģiju speciālists Dmitrijs Kolkers. Sibīrijas zinātnieks aizdomās par valsts nodevību tika arestēts pērn, un, par spīti tam, ka cieta no aizkuņģa dziedzera vēža pēdējā stadijā, tika nogādāts Maskavā. Kolkers nomira divas dienas pēc aresta.

Lasiet arī: Putins uz Atlantijas okeānu nosūta fregati ar virsskaņas raķetēm

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas