Klimata pārmaiņu dēļ Eiropā strauji pieaug tropu drudža izplatība

Eiropas Slimību profilakses un kontroles centrs (ECDC) brīdinājis, ka klimata pārmaiņu un odu izplatības dēļ Eiropā strauji pieaug saslimstība ar tropu drudzi jeb Denges drudzi, proti, pagājušajā gadā Eiropa Savienībā (ES) un Eiropas Ekonomikas zonā bija 130 lokāli inficēšanās gadījumi, salīdzinot ar 71 gadījumu visā desmitgadē no 2010. līdz 2021.gadam, otrdien, 11.jūnijā, ziņo “Politico”.

Tropu vai Denges drudža simptomi ir paaugstināta temperatūra, galvassāpes, ķermeņa sāpes, slikta dūša un izsitumi.

2023.gadā deviņās ES valstīs tika reģistrēti arī 713 lokāli inficējušies cilvēku saslimšanas gadījumi ar Rietumnīlas vīrusu un 67 nāves gadījumi, tostarp daudzos reģionos, kur iepriekš inficēšanās nav bijusi novērota. Lai gan šis skaits bija mazāks nekā iepriekšējā gadā (1 133 gadījumi), ECDC ir nobažījies par vīrusa plašo ģeogrāfisko izplatību.

Šo straujo pieaugumu ir izraisījušas klimata pārmaiņas, kas ir radījušas labvēlīgus vides apstākļus šīs slimības pārnēsātājiem – odiem,

kuru populācija Eiropā palielinās. Jau šā gada marta sākumā Seviļā, Spānijā, tika konstatēts vietēji iegūts Denges vīrusa gadījums.

“Eiropa jau tagad jūt, kā klimata pārmaiņas rada labvēlīgākus apstākļus, lai invazīvie odi izplatītos iepriekš neskartās teritorijās un inficētu vairāk cilvēku ar tādām slimībām kā tropu drudzis,” sacīja ECDC direktore Andrea Amona (Andrea Ammon).

ECDC direktore uzsvēra, ka Eiropas reģionos, kuros ir vislielākais risks saslimt ar tropu drudzi, ļoti svarīgi ir individuālie aizsardzības pasākumi, slimības pārnēsātāju kontrole, agrīna saslimšanas gadījumu atklāšana, savlaicīga epidemioloģiskā uzraudzība, turpmāki pētījumi un izpratnes veicināšanas pasākumi par šo slimību.

Lasiet arī: Latvijā pieaug garā klepus gadījumu skaits, aicina vakcinēt zīdaiņus un grūtnieces

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas