KNAB atklāj kukuļošanas mēģinājumu RAKUS būvuzraudzībā

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) nodevis prokuratūrai kriminālprocesu, kurā ieguva pierādījumus tam, ka būvuzņēmējs uzkūdīja savu kolēģi dot kukuli Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas (RAKUS) jaunā infekciju bloka izbūves būvuzraudzības veicējam.

Kukuļošanas mērķis bija panākt, lai uzņēmums RAKUS jaunā infekciju bloka izbūves procesa aizsegā varētu nepamatoti palielināt savu peļņu par 150 000 eiro, informē KNAB.

KNAB izmeklēšanā iegūtie pierādījumi liecina, ka būvuzņēmējs uzkūdīja uzņēmuma pārstāvi dot 2 000 eiro kukuli būvuzraudzības veicējam, lai tas parakstītu būvdarbu dokumentāciju, kurā iekļauta nekorekta informācija par veiktajiem darbiem Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas objektā.

“Kukuļošana ir ne tikai krimināli sodāma, bet arī dārga biznesa stratēģijas attīstības metode. Ja uzņēmējs dod kukuli sava uzņēmuma labā, tiek vērtēta ne tikai viņa, bet arī šīs juridiskās personas atbildība. Tādēļ uzņēmumam var tikt piemērotas dažādas sankcijas, sākot no naudas piedziņas, kas pat vairākas reizes var pārsniegt dotā kukuļa summu, un aizlieguma piedalīties valsts un pašvaldību iepirkumos, līdz pat uzņēmuma likvidēšanai,” komentē KNAB priekšnieka vietniece izmeklēšanas darbību jautājumos Ineta Cīrule.

Pirmstiesas izmeklēšanas rezultātā KNAB rosināja prokuratūrai sākt kriminālvajāšanu pret būvuzņēmēju par uzkūdīšanu veikt noziedzīgu nodarījumu un uzņēmuma pārstāvi par kukuļdošanu.

Tāpat KNAB rosināja prokuratūrai turpināt pirmstiesas izmeklēšanas laikā uzsākto piespiedu ietekmēšanas līdzekļa piemērošanas procesu pret uzņēmumu, kura interesēs noziedzīgie nodarījumi īstenoti.

Latvijas Televīzija (LTV) ziņo, ka iesaistītais uzņēmums ir “LVS Building”. Uzņēmuma īpašniece Jolanta Lāce LTV komentārus nesniedza un aicināja zvanīt uzņēmuma juristei, kura gan esot atvaļinājumā, tāpēc pašlaik atbildēt nevarot.

Iepirkumu uzraudzības biroja mājaslapā minētā informācija liecina, ka “LVS Building” pēdējos gados vairākkārt uzvarējis apjomīgos RAKUS iepirkumu konkursos. Piemēram, pēdējais iepirkums uzvarēts pagājušajā gadā, kur “LVS Building” ieguva 19 777 eiro vērtu līgumu par stacionāra “Biķernieki” maģistrālā ūdensvada un pievadu nomaiņa galvenajam korpusam.

Tāpat, piemēram, 2022.gadā noslēgts 3 296 777 eiro līgums par Radioloģijas centra nodaļas stacionārā “Gaiļezers” pārbūvi Hipokrāta ielā. 2022.gadā arī noslēgts 250 896 eiro liels līgums par atjaunošanas, pārbūves un remonta darbiem RAKUS valdījumā vai īpašumā esošajos nekustamajos īpašumos.

“Firmas.lv” informācija liecina, ka “LVS Building” patiesā labuma guvēja ir Lāce, bet vienīgais valdes loceklis ir Normunds Lācis. 2023.gadā uzņēmums apgrozīja 14 790 445 eiro un strādāja ar 511 671 eiro peļņu.

Slimnīca paziņojumā presei norādījusi, ka tās darbinieki un amatpersonas nav iesaistītas KNAB veiktajās izmeklēšanas darbībās.

Lasiet arī: BNN pēta | Lietuvas EP vēlēšanu rezultāti iezīmē partiju izredzes oktobra vēlēšanās

Seko mums arī FacebookDraugiem un X

 
Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas