Kopš 2019.gada Latvijas uzņēmēju noskaņojums atkal ir optimistisks

Arī komersantu izteiktās prognozes par savu darbību nākamajā pusgadā salīdzinoši ir pozitīvas, ziņo Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera (LTRK). 

Par to liecinot FUTURUM INDEKSS – LTRK “neatkarīgās domnīcas” Futurum Latvia pētījums par Latvijas uzņēmumu vadītāju noskaņojumu 2023.gada martā un aprīlī [lasāms šeit.]

LTRK valdes priekšsēdētājs Jānis Endziņš: “Beidzot kāpjam laukā no pesimisma zonas, un pieredze liecina, ka tas atspoguļosies arī tautsaimniecības izaugsmes rādītājos.”

Šā gada pirmajā ceturksnī optimistiskāks noskaņojums vērojams tirdzniecības un ražošanas jomu, kā arī būvniecības uzņēmumu vadītāju vidū.

Nedaudz pesimistiskāk noskaņoti ir pakalpojumu uzņēmumu vadītāji.

Salīdzinot ar 2022.gada trešo ceturksni, uzlabojies noskaņojums visās tautsaimniecības jomās – vairāk tieši tirdzniecības un būvniecības uzņēmumu vidū, kā arī pakalpojumu komersantiem. Nedaudz mazāk tas audzis ražošanas jomas uzņēmumu vadītāju vidū.

Pozitīvāk noskaņoti galvenokārt ir lielie un vidējie uzņēmumi, mazāk – mazie uzņēmumi un mikrouzņēmumi. Salīdzinot ar aizvadītā gada trešo ceturksni, noskaņojums uzlabojies vidējo un lielo uzņēmumu grupā, nedaudz mazāks pieaugums vērojams mazo un mikrouzņēmumu grupā.

Pētījuma periodā optimistiskāk noskaņoti uzņēmumi, kuros pārstāvēts vietējais un ārvalstu kapitāls un ārvalstu kapitāls. Savukārt pesimistiskāki ir uzņēmumi, kuros pārstāvēts vietējais kapitāls. Aplūkojot pētījuma rezultātus reģionālā griezumā, optimistiskāk noskaņoti Pierīgas un Rīgas uzņēmumi.

Kopumā analizējot pētījuma datus, secināts, ka uzņēmēji pozitīvāk ir noskaņoti par konkurenci pārstāvētajā nozarē, investīciju apjomu uzņēmumā, uzņēmuma apgrozījumu, darbinieku skaitu uzņēmumā. Savukārt mazāku optimismu raisa uzņēmuma finansiālais stāvoklis, rentabilitāte, ekonomiskā aktivitāte pārstāvētajā nozarē un kopējā valsts ekonomiskā aktivitāte.

FUTURUM INDEKSS raksturo Latvijas uzņēmēju kopējo noskaņojumu un rāda, kā mainīsies citi makroekonomiskie indikatori nākotnē. Aktuālajā pētījumā no 13.marta līdz 14.aprīlim tirgus un sabiedriskās domas pētījumu centrs SKDS aptaujāja 750 uzņēmumu vadītājus visā Latvijā. Pētījuma veicējs Futurum Latvia “apvieno Latvijā zinošākos un pieredzējušākos dažādu jomu uzņēmējus, pētniekus un ekspertus”. LTRK to izveidojusi, lai “stiprinātu tautsaimniecības domas virzību Latvijā un veicinātu Latvijas ilgtspējīgu izaugsmi, nodrošinot sociālekonomisko jautājumu zinātnisku izpēti un nepieciešamo analītisko bāzi.”

Lasiet: Uzņēmēju organizācijas prasa valdībai nomainīt CFLA vadību un FM ierēdņus

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas