Kosovas serbi boikotē vietējās vēlēšanas

Kosovas ziemeļu daļā dzīvojošie serbi boikotējuši vietējās vēlēšanas, protestējot pret nepiepildītajiem solījumiem par lielāku autonomiju, kas tika solīta Serbijas un Kosovas miera līgumā, vēsta ziņu aģentūra Reuters.

Galvenā politiskā partija Kosovas ziemeļos, Serbu saraksts, piektdien, 21.aprīlī, aicināja serbus boikotēt vēlēšanas. Anonīma Kosovas Centrālās vēlēšanu komisijas amatpersona Reuters pastāstīja, ka ar atsevišķiem izņēmumiem, lielākā daļa serbu vēlēšanās 23.aprīlī patiešām nav piedalījušies.

Serbija un Kosovā dzīvojošie serbi pieprasījuši Kosovas serbu pašvaldību asociāciju izveidi,

kas atbilstu Eiropas Savienības vadībā noslēgtajam līgumam ar Prištinu.

Bailēs no iespējamiem vardarbības uzliesmojumiem, vēlēšanu komisija atteicās no plāniem izvietot vēlēšanu iecirkņus skolās, un tika izvietoti 13 pārvietojamie iecirkņi. Vēlēšanu laikā NATO karavīri no Latvijas un Lietuvas veica patruļas apvidos, kur bija jānotiek vēlēšanām. Arī Zubinā, kur apdzīvo galvenokārt serbi, amatpersonas bija sagatavojušās gadījumam, ja ierastos kāds serbs, kas vēlas nobalsot.

Iecirkņus apsargāja albāņu policisti, kas bija ieradušies no citiem Kosovas reģioniem. Novembrī, protestējot pret Kosovas valdības plānu nomainīt visas Serbijā reģistrētās automašīnu reģistrācijas numuru zīmes, no darba Kosovas ziemeļdaļā aizgāja apmēram 500 policisti.

Kosova pasludināja neatkarību 2008.gadā, tomēr Serbija to nav atzinusi, un Kosovā mītošie etniskie serbi uzskata, ka viņu apdzīvotās teritorijas pieder Serbijai. Tajās kopumā mīt apmēram 50 tūkstoši serbu. 18.martā Priština un Belgrada mutiski vienojās ieviest rietumvalstu atbalstīto plānu attiecību uzlabošanai un spriedzes mazināšanai Kosovas ziemeļos. Daļa no plāna ir piešķirt plašāku autonomiju serbiem, galavārdu tomēr atstājot Prištinai. Serbi norādījuši, ka vienošanās nav vainagojusies ar konkrētiem soļiem autonomijas piešķiršanā.

Kosovas premjerministrs pirms vēlēšanām paziņojis, ka Belgrada iebiedē Kosovas serbus, lai tie nepiedalītos vēlēšanās. Eiropas Savienība un ASV norādījušas, ka ir sarūgtinātas par serbu lēmumu.

Lasiet arī: Kosova piekrīt ES rosinātajam miera līgumam ar Serbiju

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas