Kredītu un līzingu maksājumi: Kā Latvijas iedzīvotāji pārvalda savus izdevumus

Latvijā 52% iedzīvotāju, kuri ik mēnesi veic kādu regulāro maksājumu, rēķinu apmaksai tērē līdz 400 eiro, bet 48% – vairāk, informē “Kredītinformācijas biroja” pārstāvji, atsaucoties uz veiktās aptaujas datiem.

Tostarp 20% iedzīvotāju regulārie maksājumi ir līdz 200 eiro, bet 32% – no 201 līdz 400 eiro. Pārējie maksājumiem atvēl vairāk, proti, 18% – no 401 līdz 600 eiro, 12% – no 601 līdz 800 eiro, bet 16% – virs 800 eiro. Vienlaikus 2% bija grūti atbildēt.

“Kredītinformācijas biroja” pārstāvji norāda, ka lielākā daļa nepievērš uzmanību, kuru rēķinu apmaksā pirmo vai arī visus maksājumus veic vienlaikus. Gandrīz visi aptaujātie jeb 98% ikmēneša maksājumus apmaksā internetbankā.

Tie, kuri veic regulāru rēķinu apmaksu, mēnesī kopumā vidēji maksājumiem tērē 486 eiro.

Būtiski augstākas summas mēnesī maksā 30 līdz 39 gadus veci Latvijas iedzīvotāji, vīrieši, Pierīgā un citās Latvijas pilsētās dzīvojošie, kā arī iedzīvotāji ar bērniem un salīdzinoši augstākiem mēneša ienākumiem – virs 1 200 eiro uz rokas.

Tāpat lielāki ikmēneša izdevumi ir tiem, kas izmanto dažādus finanšu pakalpojumus, piemēram, hipotekāro kredītu, auto līzingu, banku un nebanku patēriņa kredītus. Salīdzinoši lielu summu – virs 600 eiro – maksā arī tie, kuri ģimenes finansiālo stāvokli novērtē kā sliktu.

Aplūkojot dažādus rēķinu veidus, lielākais vidējais maksājums iedzīvotājiem ir par hipotekāro kredītu – 384 eiro, seko īres maksājums saimniekam, kas ir 248 eiro, un automašīnas līzinga ikmēneša maksājums – 237 eiro. Nākamie lielākie maksājumi ir iedzīvotājiem par nebanku nozares izsniegtu patēriņa kredītu – 165 eiro un bankas izsniegtu patēriņa kredītu – 139 eiro.

Aptaujā 18% atzinuši, ka pievērš uzmanību tam, kuru rēķinu apmaksā pirmo. Biežāk to dara iedzīvotāji ar salīdzinoši zemākiem personīgajiem ienākumiem (līdz 500 eiro) un mazākiem ienākumiem uz vienu mājsaimniecības locekli (līdz 400 eiro). Tāpat rēķinu apmaksas secība ir svarīga tiem, kuri kopumā atzīst, ka viņu ģimenes finansiālais stāvoklis ir slikts, kā arī iedzīvotājiem ar nebanku aizdevēju izsniegts patēriņa kredītu un/ vai nomaksu.

Savukārt 41% aptaujāto ir norādījuši, ka nepievērš uzmanību, kuru rēķinu apmaksā pirmo, bet 36% apmaksā visus rēķinus vienlaicīgi.

Gandrīz visi jeb 98% iedzīvotāji rēķinu apmaksu veic internetbankā.

Aptauju 2024.gada februārī veica uzņēmums “Norstat Latvija”, aptaujājot 1000 Latvijas iedzīvotāju vecumā no 18 līdz 60 gadiem..

Lasiet arī: BNN fokusā | Kā partijas sola izvest Latviju saulītē. Eiroparlamenta priekšvēlēšanu programmu apskats

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

 
Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas