Krievijā izceļas masu protesti pēc mobilizācijas paziņojuma

Krievijas policija ir arestējusi simtiem cilvēku, kas izgāja ielās, lai protestētu pret 300 000 rezervistu iesaukšanu Krievijas īstenotajā karā pret Ukrainu, ziņo raidorganizācija BBC.

Masu protesti izcēlās pēc Vladimira Putina paziņojuma trešdien, 21.septembrī, par daļēju mobilizāciju, aizbildinoties ar gatavību «aizstāvēt dzimteni, tās suverenitāti un teritoriālo integritāti».

Saskaņā ar OVD-Info (interneta vietne, kas publicē informāciju par politisku iemeslu dēļ aizturētajiem un ieslodzītajiem), vairāk nekā 1 300 cilvēku tika aizturēti 38 Krievijas pilsētās.

502 protestētāji tika apcietināti Maskavā un 524 – Sanktpēterburgā.

Desmitiem cilvēku tika aizturēti arī Irkutskā un citās Sibīrijas pilsētās.

Maskavas prokuratūra trešdien, 21.septembrī, brīdināja, ka par aicinājumiem internetā pievienoties nesankcionētiem ielu protestiem vai dalību tajos, var tikt piespriests līdz pat 15 gadu cietumsods.

Pret protestētājiem var tikt ierosināta kriminālvajāšana saskaņā ar likumiem, kas aizliedz Krievijas bruņoto spēku diskreditēšanu, «viltus ziņu» izplatīšanu par speciālo militāro operāciju Ukrainā vai nepilngadīgo mudināšanu protestēt.

Protesti Krievijā ir kļuvuši par retumu bargo sodu par «dezinformācijas» izplatīšanu un policijas arestu dēļ.

Par spīti cilvēki atsaucās uz opozīcijas grupas Vesna aicinājumu uz protestu, kuru galvenais lozungs bija «nē mogilizācijai», jo vārds «mogila» krievu valodā nozīmē «kaps». Savā aicinājumā Vesna rakstīja:

«Tūkstošiem Krievijas vīrieši, tēvi, vīri un dēli tiks iemesti kara gaļas maļamajā mašīnā. Kā vārdā viņi mirs?»

Vēlāk Telegram vietnē tika publicēti video, kā Krievijas policija arestē protestētājus visā Krievijā.

Arī Varšavā, Polijā, cilvēki pulcējās pie Krievijas vēstniecības, lai protestētu pret Putina izsludināto mobilizāciju, informē The Guardian.

 

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas