Krievija mēģina atspēkot ziņas par Melnās jūras kara flotes komandiera nāvi

Krievijas Aizsardzības ministrija publicēja video, kurā Melnās jūras flotes komandieris Viktors Sokolovs piedalās konferencē, kas, kā ziņots, notika otrdien, 26.septembrī. Video parādījās pēc tam, kad Ukraina pirmdien, 25.septembrī, apgalvoja, ka nogalinājusi viņu un vēl 33 citus Melnās jūras flotes komandierus raķetes triecienā flotes štābam okupētajā Krimā, ziņo BBC.

Ministrijas publiskotajā astoņu minūšu garajā videoierakstā redzama Aizsardzības ministrijas kolēģija, kas, kā ziņots, notika otrdienas rītā. Video redzams, ka aizsardzības ministrs Sergejs Šoigu Maskavas konferenču zālē sarunājas ar augstākstāvošām amatpersonām. Sokolovs uz īsu brīdi parādās video ar Krievijas piecu flotu, tostarp Melnās jūras flotes, komandieriem, taču

neviens no viņiem video nerunā.

Sejas atpazīšanas programmatūra norāda, ka citi Sokolova attēli un video redzamais vīrietis sakrīt, kas liecina, ka tas ir viņš. Tomēr BBC vēl nav apstiprinājis, vai tikšanās patiešām notika otrdien un vai video redzamais Sokolova attēls ir reāllaikā.

Ukraina tagad apgalvo, ka “precizē” ziņojumus,

sakot, ka sākotnēji tika ziņots par 34 komandieru nāvi un sakarā ar ķermeņa daļu stāvokli, daudzu mirstīgo atlieku identifikācija joprojām nav zināma. Ukraina atkāpjas no sava iepriekšējā apgalvojuma, atsaucoties uz “atklātiem avotiem”, kas pamato apgalvojumu, ka komandieris bijis starp 34 upuriem.

Ukrainas aizsardzības ministrs Rustems Umerovs intervijā CNN teicis, ka, ja Sokolovs būtu miris, tā būtu “laba ziņa visiem”, lai gan tas neesot apstiprināts. Šāda toņa maiņa liecina par zināmu neskaidrību, pēc pirmdienas pārliecinošajiem apgalvojumiem. Pastāv iespēja, ka Ukraina rīkojās, pamatojoties uz izlūkdatiem, un mērķtiecīgi tēmēja uz nozīmīgu tikšanos okupētajā Krimas reģionā.

Pagājušās piektdienas uzbrukuma nozīmi nedrīkst novērtēt par zemu. Tomēr, ja Ukraina, ir pārspīlēti apgalvojusi par saviem sasniegumiem, tā būtu

neapdomīga kļūda šajā notiekošajā informācijas karā.

Pagājušajā piektdienā, 22.septembrī, Ukraina trāpīja Melnās jūras flotes štābam, kas tiek uzskatīts par Krievijas jūras flotes nozīmīgāko Ukrainas mērķi. Sociālajos plašsaziņas līdzekļos publicētajos kadros bija redzams, kā no ēkas paceļas dūmu mākoņi.

Krievija apgalvoja, ka uzbrukuma laikā tā pārtvēra piecas raķetes, un ziņoja, ka viens karavīrs ir pazudis. Pēdējā laikā Ukrainas spēki gandrīz katru dienu uzbrūk Krievijas spēkiem, kas izvietoti Krimā.

Lasiet arī: Kremlis: ASV tanki un raķetes nepalīdzēs Ukrainai mainīt situāciju kaujas laukā

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas