Krievija nelikumīgi izmantojusi sejas atpazīšanas tehnoloģiju protestētāja atrašanai

Krievija pārkāpusi protestētāja cilvēktiesības, kad izmantoja sejas atpazīšanas tehnoloģiju, lai arestētu personu pēc brauciena Maskavas metro, raksta Politico.

Eiropas Cilvēktiesību tiesa (ECT) otrdien, 4.jūlijā lēma, ka sejas atpazīšanas tehnoloģiju lietošana bijusi pretlikumīga. Tiesas spriedumā sacīts: “Sejas atpazīšanas tehnoloģijas izmantošana šajā gadījumā ir nesavienojama ar demokrātiskas, tiesiskuma vadītas sabiedrības vērtībām un ideāliem.”

Krievijas pilsonis Nikolajs Gluhins 2019.gada augustā pārvietojās Maskavas metro, turot reālistiska izmēra disidenta Konstantīna Kotova kartona figūru. Kotovs nonāca ieslodzījumā par piedalīšanos neatļautās demonstrācijās. Kartona figūra rokās turēja plakātu ar uzrakstu “Man var piespriest piecus gadus ieslodzījumā… Par mierīgiem protestiem.”

Gluhins tika arestēts dažas dienas pēc brauciena metro, un viņu apsūdzēja par nesaskaņotu demonstrāciju

un piesprieda 20 tūkstošus rubļu lielu sodu (apmēram 200 eiro). ECT spriedumā sacīts: “Gluhina kunga personas datu apstrāde saistībā ar viņa miermīlīgo demonstrāciju, kas neradīja briesmas sabiedriskajai kārtībai vai drošībai, ir īpaši aizskaroša.”

ECT ir pakļauta Eiropas Padomei, un Krievija no 46 valstis apvienojošās cilvēktiesību organizācijas par iebrukumu Ukrainā tika izslēgta 2022.gada septembrī, un līdz ar to pārtrauca dalību ECT. Tiesas lēmumi ir saistoši dalībvalstīm, tomēr tiesa var lemt par lietām, kas saistītas ar Krieviju un uzsāktas pirms 2022.gada 16.septembra.

Lasiet arī: Krievijas zinātnieki apsūdzēti īpaši nopietnā valsts nodevībā

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas