“Krievija neuzsāka karu Ukrainā,” apgalvo Putins un nāk klajā ar paziņojumu par Prigožina lidmašīnu

Ceturtdien, 5.oktobrī, Krievijas prezidents Vladimirs Putins teica galveno runu diskusiju kluba Valdaja sanāksmē Krievijas Melnās jūras kūrortā Sočos, kuras laikā Putins pauda savu viedokli un atbildēja uz jautājumiem par Ukrainu, Prigožinu, Krievijas ekonomiku un citiem jautājumiem, raksta Reuters.

Savā galvenajā runā diskusiju kluba Valdaja sanāksmē Sočos prezidents Vladimirs Putins kritizēja to, ko viņš dēvēja par Rietumu “augstprātību”, pielīdzinot Rietumu ietekmi “milzu Ponci shēmai”, kur tās dalībnieki, noteikumu neizpildīšanas gadījumā, nepārtraukti tiek brīdināti par sekām. Viņš aicināja Rietumus atteikties no koloniālisma laikmeta domāšanas, uzsverot, ka tas ir pagātnes laikmets.

Putins arī uzsvēra Krievijas pieeju meklēt risinājumus, kuros ņemtas vērā visu intereses, un uzsvēra saprātīgas savaldības, kompromisu un gatavības piekāpties nozīmi, cenšoties panākt abpusēji pieņemamus rezultātus, kuru

“sarunu partneri Rietumos, šķiet, ir pilnībā aizmirsuši,”

Runājot par karu Ukrainā, prezidents Vladimirs Putins paziņoja, ka Krievija saskaras ar pastāvīgu militāru un politisku spiedienu no Rietumu puses, uzsverot, ka

“Krievija neuzsāka karu Ukrainā,”

bet gan cenšas konfliktu atrisināt. Viņš skaidroja, ka konflikts galvenokārt nav saistīts ar to, ka kāda spēcīga valsts paplašina savu teritoriju vai kontroli pār citiem, bet gan kā cīņu par globālo kārtību. Putins izteica pieņēmumu, ka Rietumi, kas zaudējuši savu hegemonisko varu un kam pastāvīgi nepieciešams pretinieks, ir atrauti no realitātes.

Runājot par Ukrainas iespējamo dalību NATO aliansē, prezidents Vladimirs Putins atkārtoti pauda Krievijas ilgstošo nostāju pret to, uzsverot, ka NATO paplašināšanās līdz Krievijas robežām rada nopietnas bažas par drošību. Viņš norādīja, ka NATO galvenokārt kalpo kā ASV ārpolitikas instruments.

Sočos notikušajā diskusiju kluba Valdaja sanāksmē prezidents Vladimirs Putins arī izteica piezīmes par lidmašīnas katastrofu, kurā nomira Jevgeņijs Prigožins, un izteica pieņēmumu, ka

lidmašīna tika uzspridzināta no salona,

jo upuru ķermeņos tika atrasti rokas granātu fragmenti. Putins apgalvoja, ka lidmašīnai nav bijis ārēju bojājumu, tādējādi atspēkojot ASV amatpersonu apgalvojumus, kas liecināja, ka lidmašīna tika notriekta. Viņš sīkāk nepaskaidroja, kā granātas varēja tikt detonētas lidmašīnā, bet minēja, ka kratīšanas laikā Vagner birojos Sanktpēterburgā drošības dienests bija atradis desmit miljardus rubļu skaidrā naudā un piecus kilograms kokaīna, tāpēc vajadzējis veikt alkohola un narkotiku testus, “bet tie netika veikti,” sacīja Putins.

Sočos notikušajā sanāksmē prezidents Vladimirs Putins pievērsās dažādām tēmām. Viņš uzsvēra sadarbības paplašināšanu ar Ķīnu drošības jomā, vienlaikus norādot, ka viņi neveido blokus pret kādu, bet reaģē uz notikumiem pasaulē.

Putins pauda bažas par G20, par tās politizāciju, norādot, ka sākotnēji tā bija paredzēta ekonomiskām diskusijām.

Runājot par Krievijas kodolenerģijas doktrīnu, viņš apšaubīja nepieciešamību veikt izmaiņas, apgalvojot, ka Krievijas valsts pastāvēšana pašlaik nav apdraudēta. Kā arī Putins izteica iespēju teorētiski atsaukt Krievijas ratifikāciju starptautiskajam kodolizmēģinājumu aizlieguma līgumam.

Runājot par ANO reformu, viņš iestājās par tādu valstu kā Indija, Brazīlija un Dienvidāfrika iekļaušanu ANO Drošības padomē to globālās nozīmes dēļ.

Putins aizstāvēja Krievijas

militāros izdevumus kā ilgtspējīgus un tās budžetu kā stabilu,

norādot, ka Krievija ir pārvarējusi sankciju radītās problēmas.

Runājot par konfrontāciju ar Rietumiem, prezidents Vladimirs Putins pauda bažas par starptautiskās sistēmas patvaļīgumu un par to, ka jebkura valsts var tikt pakļauta uzbrukumam tikai tāpēc, ka tā nepatīk kādam vadītājam. Viņš kritizēja Rietumu bloka pieeju un tieksmi veicināt pastāvīgu konfrontāciju, uzsverot, ka tas ir Rietumu politiskās kultūras produkts.

Diskusiju kluba Valdaja sanāksme Sočos prezidentam Putinam deva iespēju izteikties par dažādiem globāliem un reģionāliem jautājumiem, vēlreiz apstiprinot Krievijas nostāju skatījumā uz ģeopolitiskās situācijas attīstību un tās diplomātisko nostāju galvenajos starptautiskajos jautājumos.

Lasiet arī: BNN pēta | Parādās Ukrainas kara nogurums, bet vai karš var nogurdināt arī Lietuvu, Ukrainas uzticamo sabiedroto?

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas