Krievija nosoda tanku piegādes; Ukrainas spēki pamet Soledaru

Vācija un ASV piegādās Ukrainai vairākus desmitus tanku, tikmēr Krievija paziņojusi, ka tas ir ārkārtīgi bīstams solis no rietumvalstu puses, vēsta ziņu aģentūra Reuters.

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis pateicās rietumiem par šo lēmumu un sacīja: «Šobrīd galvenais ir apjoms un ātrums. Apmāciet mūsu spēkus ātrāk, un piegādājiet tankus ātrāk. Palieliniet tanku daudzumu. Mums jāveido dūre, brīvības dūre.» Ukraina uzskata, ka moderni tanki ļaus pārraut Krievijas aizsardzības līnijas un atgūt okupētās teritorijas valsts austrumos un dienvidos. Šobrīd gan Krievija, gan Ukraina pamatā izmanto padomju perioda T-72 tankus.

Ceturtdienā, 26.janvārī, lielākajā daļā Ukrainas teritorijas izsludināta gaisa trauksme. Naktī no 25. uz 26.janvāri Ukrainas spēki notriekuši 24 lidrobotus, tostarp 15 virs Kijivas.

ASV prezidents Džo Baidens (Joe Biden) dažas stundas pēc Berlīnes paziņojuma par tanku Leopard piegādēm oficiāli informēja, ka ASV Ukrainai nodos 31 tanku M1 Abrams. Baidens norādīja, ka tanki nerada uzbrukuma draudus Krievija, tie nepieciešami, lai ukraiņi varētu labāk aizstāvēt savu teritoriju. Sākotnēji ASV attieksme pret ekspluatācijā sarežģīto M1 Abrams nosūtīšanu bija noraidoša, bet tās savu nostāju mainīja, lai panāktu, ka Vācija dod atļauju savu tanku nodošanai uz karadabības zonu.

Tanki Leopard veidoti tā, lai tos varētu apkalpot ikvienas NATO dalībvalsts bruņotie spēki, un gan apkalpe, gan apkopes speciālisti tiek apmācīti, izmantojot vienotu modeli. Ukrainas militārais eksperts Viktors Kevļuks norādīja, ka līdz ar šāda bruņojuma piegādi Ukrainas izredzes izskatās labi.

Tikmēr Krievija nikni reaģējusi uz jaunumiem. Krievijas vēstnieks Vācijā Sergejs Nečajevs paziņoja: «Šī ārkārtīgi bīstamais lēmums paceļ konfliktu jaunā līmenī.» Krievija kopš kara sākuma ir mainījusi publisko nostāju, un sākotnējos paziņojumus par nacisma iznīcināšanu Ukrainā nomainījusi retorika par cīņu pret ASV un NATO.

ASV amatpersonas norāda, ka M1 Abrams piegāde prasīs vairākus mēnešus, un tie drīzāk jāuzskata par palīdzību ilgtermiņa aizsardzībai, savukārt Vācijas aizsardzības ministrs Boriss Pistoriuss (Boris Pistorius) norādījis, ka Leopard tiks piegādāti trīs līdz četru mēnešu laikā.

Kijiva trešdien, 25.janvārī, atzina, ka tās spēki aizgājuši no Soledaras. Tas pēdējā pusgada laikā uzskatāms par lielāko Krievijas panākumu. Soledara atrodas netālu no Bahmutas, kur joprojām norisinās smagas kaujas. Ukrainas bruņotie spēki ziņo, ka krievi uzbrūk Bahmutai no dažādiem virzieniem un grib sagrābt visu Doņeckas apgabalu neatkarīgi no tā, cik kritušo būs viņu pusē. Kevļuks norādīja, ka taktiskā līmenī Bahmutas nonākšana Krievijas kontrolē mainīs maz, bet uztraucoši ir krievu spēku centieni pārgrupēties un koncentrēt spēkus Luhanskā.

Lasiet arī: Vācija un ASV gatavas nosūtīt tankus uz Ukrainu

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas