Krievija paziņo, ka sagrābusi pilsētu Ukrainas austrumos, kamēr Vācijas kanclers Šolcs aicina uz miera sarunām

Krievijas Aizsardzības ministrija svētdien, 8.septembrī, paziņoja, ka tās bruņotie spēki ir ieņēmuši Novohrodivkas pilsētu Ukrainā, nākot soli tuvāk stratēģiski nozīmīgajai Pokrovskas pilsētai, savukārt Vācijas kanclers Olafs Šolcs (Olaf Scholz) aicināja atjaunot centienus panākt mieru Ukrainā, piebilstot, ka viņš un Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis, nesen notikušajās sarunās, bijuši vienisprātis par nepieciešamību rīkot jaunu miera konferenci, kurā būtu iesaistīta arī Krievija, ziņo “Politico” un “Reuters”.

Sarunā ar raidorganizāciju ZDF Šolcs sacīja, ka, viņaprāt, “tagad ir pienācis laiks apspriest, kā no šī kara stāvokļa panākt mieru, turklāt ātrāk”.

Ieņemtais ciemats – Novohrodivka – atrodas Donbasa reģionā Ukrainas austrumos, kur notiek intensīvas kaujas, mazāk par 20 km no Pokrovskas.

Krievija turpina virzīties uz priekšu, neraugoties uz jūnija veiksmīgo Ukrainas iebrukumu Krievijas Kurskas reģionā, un, lai gan Krievijai nav izdevies padzīt Ukrainu no Kurskas, tai ir izdevies turpināt virzīties uz priekšu Donbasa reģionā.

Svētdienas vakarā Ukrainas armijas ģenerālštābs publicēja sīkāku informāciju par kaujām visā Pokrovskas sektorā, tostarp Novohrodivkā, norādot, ka Pokrovskas reģionā tika atvairīti 29 Krievijas uzbrukumi, septiņiem turpinoties. Taču pagājušajā nedēļā radio “Radio Liberty” pārraidītā intervijā ar kādu ukraiņu virsnieku teikts, ka Ukrainas spēki ir pametuši Novohrodivku nelabvēlīgu aizsardzības pozīciju dēļ.

Tikmēr kara blogs “DeepState” ziņoja, ka Krievijas spēki ieņēmuši Nevelsku.

Krievija šobrīd kontrolē aptuveni 80% Donbasa teritorijas. Ņemot vērā Krievijas nesen panāktā progresa ātrumu austrumos, daži Krievijas kara blogeri ir pauduši bažas par to, ka armija varot pārspīlēt.

Tikmēr Krievijas drons nakts uzbrukumu laikā Ukrainai pārkāpis Rumānijas gaisa telpu, svētdien ziņoja NATO valsts aizsardzības ministrija, ziņojot, ka incidents atgadījies Maskavai veicot uzbrukumus “civiliem mērķiem un ostas infrastruktūrai” Ukrainā pāri Donavas upei.

Rumānija izvietoja F-16 iznīcinātājus, lai uzraudzītu tās gaisa telpu, un informēja NATO sabiedrotos, norādīja ministrija. Rumānijas ārkārtas situāciju iestādes arī izsūtīja sms brīdinājumus divu austrumu reģionu iedzīvotājiem.

Lasiet arī: Nedēļa Lietuvā | Viļņā fiksēts vandālisms pret baltkrievu komūnu; “Tesla” atklāj pirmo pop-up veikalu Lietuvā

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas