Krievija uzbrūk; Zelenskis aicina ātrāk piegādāt ieročus

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis mudina sabiedrotos pasteidzināt ieroču piegādes, jo austrumu frontes bombardēšana varētu būt pirmie jauna uzbrukuma vēstneši, raksta aģentūra Reuters.

Krievija galvenokārt koncentrējusies uz jau smagi cietušās Bahmutas apšaudīšanu, kas šobrīd ir Maskavas galvenais mērķis. Ukrainas armija nostiprinājusi pozīcijas, lai gatavotos kaujām ielās. Ja krieviem izdosies ieņemt Bahmutu, tā varētu būt atspēriena punkts tālākiem uzbrukumiem divām lielākām pilsētām Doneckā – Kramatorskai un Slavjanskai. Zelenskis sacīja: «Situācija frontes līnijā ir ļoti smaga, jo īpaši Doneckas un Luhanskas reģionos. Kaujas notiek praktiski ik uz soļa.» Viņš norādīja, ka Krievija šajā triecienā cenšas panākt, cik daudz iespējams un piebilda: «Tādēļ ātrums ir pats svarīgākais. Ātrums it visā – lēmumu pieņemšanā, to izpildē, kravu piegādē un apmācībās. Ātrums glābj dzīvības.»

Šobrīd Ukrainas armija lādiņus izlieto ātrāk nekā rietumi spēj tos saražot, un norādījusi, ka tai nepieciešami iznīcinātāji un tālas darbības rādiusa raķetes, lai varētu stāties pretī Krievijas uzbrukumiem un atgūt zaudēto teritoriju. ASV un NATO solījušas, ka draudīgā Krievijas uzbrukuma priekšā rietumu atbalsts nesaruks. Trešdienā, 15.februārī, plānota NATO aizsardzības ministru tikšanās Briselē. ASV aizsardzības ministrs Loids Ostins (Lloyd Austin) sagaida, ka Ukraina varētu sākt pretuzbrukumu pavasarī un norādīja:

«Ukrainai ir steidzamas vajadzības, lai tā varētu atbilstoši rīkoties kara izšķirošajā brīdī. Mēs ticam, ka parādīsies iespēju logs, lai pārņemtu iniciatīvu.»

Vācijas aizsardzības ministrs Boriss Pistoriuss (Boris Pistorius) informējis, ka noteikti tiks apspriesta arī iznīcinātāju piegāde, bet tas šobrīd nav pats galvenais.

Maskava paziņojusi, ka NATO ik dienu rada draudus Krievijai, un arvien vairāk iesaistās konfliktā. NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs (Jens Stoltenberg) informējis, ka Putins gatavojas jauniem uzbrukumiem un ilgākam karam.

Kremlis pēdējās nedēļās pastiprinājis uzbrukumus Ukrainas dienvidu un austrumu daļās, un tiek gaidīts plašs, jauns uzbrukums. Otrdien, 14.februārī, Krievijas spēki Bahmutas virzienā apšaudījuši vairāk nekā 25 apdzīvotas vietas. Ukraiņiem izdevies atsist uzbrukumus vismaz 20 ciematos un pilsētās, tostarp arī Bahmutā un Vuhledarā, un Ukrainas amatpersonas norāda, ka okupantu armija cietusi ievērojamus zaudējumus. Ukrainas militārais eksperts un Ukrainas bruņoto spēku rezerves pulkvedis Olehs Ždanovs sacīja: «Plosās kaujas, lai gūtu pārsvaru pār katru ēku Bahmutā. Situācija ir īpaši smaga, tomēr mūsu spēki to kontrolē un frontes līnija nav izkustējusies. Krievijai ir ļoti daudz karavīru, un ir sarežģīti ar to tikt galā.»

Vāgnera grupas īpašnieks Jevgēņijs Prigožins saziņas vietnē Telegram ziņojis, ka Krievijas spēkiem neizdosies tuvākajā laikā ieņemt Bahmutu. Viņš norādīja, ka Ukraina ik dienu papildinot savus spēkus ar apmēram 500 karavīriem.

Lasiet arī: NATO: Krievija mēģina uzbrukt ar jauniem spēkiem

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas