Krievija veic smagus triecienus pa Odesas ostu

Krievija jau otro nakti pēc kārtas veikusi smagus uzbrukumus ostai Odesā, bet varas iestādes norādījušas, ka neļausies iebiedēšanai un turpinās graudu eksportu, raksta ziņu aģentūra Reuters.

Odesa militārās pārvaldes pārstāvis Serhijs Bratčuks paziņojumā saziņas lietotnē Telegram norādīja, ka uzbrukums bijis ļoti spēcīgs un plašs. Viņš piebilda, ka aizvadīta ellīga nakts, un informācija par bojājumiem un cietušajiem sekos.

Uzbrukumi Odesas ostai 18. un 19.jūlija naktī, kas ir viena no galvenajiem graudu eksporta punktiem, seko Krievijas solījumam atriebties par sprādzienu uz tilta pāri Kerčas šaurumam. Tas savieno okupēto Krimu ar Krieviju. Maskava sprādzienā vaino Ukrainu.

Drīz pēc tam, kad notika sprādziens uz tilta, Maskava pārtrauca dalību tā sauktajā Melnās jūras “graudu darījumā”, kas ļāva droši eksportēt Ukrainā izaudzēto labību. ANO norādījusi, ka Krievijas rīcība palielina bada draudus visā pasaulē. Arī Bratčuks sacīja:

“Viņi cenšas nobiedēt visu pasauli, īpaši tos, kas cenšas strādāt pie droša graudu koridora…

Ukrainu, Turciju un ANO. Bet es domāju, ka visi normālie, racionāli domājošie cilvēki palūkosies un teiks: Odesai nebija bail, tai nav bail un nebūs bail – mēs turpināsim strādāt.”

Naktī uz 19.jūliju gaisa trauksme skanējusi lielākajā daļā Ukrainas teritorijas. Kijivas militārās administrācijas vadītājs Serhijs Popko pavēstīja, ka bijusi smaga nakts visā valstī, jo īpaši tās dienvidu daļā. Saskaņā ar sakotnējo informāciju, Kijivā gan nodarīti postījumu, gan ir bojāgājušie.

Krievija nav sniegusi komentārus par pēdējiem uzbrukumiem. Otrdien, 18.jūlijā, Krievijas Aizsardzības ministrija ziņoja, ka uzbrukusi militārajiem mērķiem divās Ukrainas ostas pilsētās.

Maskavas lēmums izstāties no “graudu darījuma” iespaidos galvenokārt Āfrikas un Āzijas valstis, un

ANO informēja, ka tiek apdomātas vairākas idejas, kā nodrošināt graudu eksportu.

Sarunas par graudu izvešanu no Melnas jūras ostām pērn jūlijā vadīja Turcija un ANO. Krievijas iebrukumus Ukrainā un sekojošais karš radījis bažas par pārtikas trūkumu pasaulē, jo abas valstis ir starp pasaules lielākajām graudu eksportētājām.

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis sacījis, ka ukraiņi cīnās oar drošību pasaulē un par Ukrainas zemnieku tiesībām. Tikmēr Kremļa pārstāvis Dmitrijs Peskovs paziņojis, ka kuģu pārvietošanās turpināšana bez Krievijas dalības ir liels risks: “Mēs runājam par reģionu, kas ir tuvu kara zonai. Bez pienācīgām drošības garantijām, rodas zināmi riski. Ja kaut kas tiks izlemts bez Krievijas iesaistes, šie riski jāņem vērā.”

Lasiet arī: Rinkēvičs: Krievija izmanto noziedzīgu taktiku, lai padarītu pārtiku par ieroci

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas