Kūtra teiktais par sodītiem miljonāriem izsauc premjeres “pamanītu” sabiedrības sašutumu

Saeimas “Zaļo un zemnieku savienības” (ZZS) frakcijas deputāts Gunārs Kūtris – par viņu kā parlamenta priekšsēdētāja amata kandidātu paredzēts balsot trešdienas, 20.septembra, Saeimas sēdē – izraisīja skandālu, ko nācās publiski nosodīt ar viņa atbalstu izveidotās valdības premjerei Evikai Siliņai (JV).

Kūtris, pirmdien, 18.septembrī, piedaloties Latvijas Radio raidījumā Krustpunktā, cita starpā izteicās: “Ja man būtu jāattīsta ekonomika, es noteikti uz kādu apspriedi saaicinātu Latvijas miljonārus, vienalga, apsūdzēti vai notiesāti”. Paziņojums nekavējoties ieguva plašu un asu rezonansi sociālajos tīklos.

Kūtra uzskatus par valsts amatpersonai nepieņemamiem nosauca Latvijas Radio uzrunātā sabiedrības par atklātību “Delna” vadītāja Inese Tauriņa. Delna publiski aicina deputātus neatbalstīt viņu Saeimas priekšsēdētāja amatā. 

Iespējams, sašutums bija tik pamanāms ne tikai tāpēc, ka politiķis kandidē uz valsts augstāko posteni, bet arī dēļ viņa agrāk ieņemtā Satversmes tiesas priekšsēdētāja amata,  tiesību zinātnes pasniedzēja darba un agrākās piederības populistiskajai Ingunas Sudrabas partijai No sirds Latvijai. Turklāt jēdzienu “miljonāri, apsūdzēti vai notiesāti” raidījuma klausītāji varēja tieši attiecināt uz ZZS vēlēšanās pieteikto premjerkandidātu, koruptīvos noziegumos apsūdzēto Aivaru Lembergu (LuV). Viņu savā radiointervijā Kūtris slavēja kā “labu saimnieku”.

Siliņa pēc valdības pirmās darba sēdes portālam lsm.lv paziņoja, ka viņai viņai Kūtra izteikumi nav saprotami un pieņemami. “Valstī, kurā ilgi esam cīnījušies ar korupciju un valsts nozagšanas faktoru, Kūtra kungam ir jāspēj [tos] izskaidrot,” sacīja Ministru prezidente. Taču

Siliņa uzskata, ka “Kūtrim vēl ir laiks atvainoties”

sabiedrībai par saviem izteikumiem.

Kūtris, uz šo premjeres paziņojumu reaģēja, aģentūrai LETA paziņojot, ka viņš atvainojas par izteikumiem saistībā ar “apsūdzēto un notiesāto” uzklausīšanu ekonomikas jautājumos. Deputāts šodien skaidroja, ka nav iemācījies “politiski skaisti” izteikties un ka viņam turpmāk skaidrības labad būtu jāizsakās īsāk.

Politiķis uzsvēra, ka viņš nav atbildīgs par ekonomikas jomu, taču viņa pamatdoma bijusi, ka vēlams uzklausīt cilvēkus ar pieredzi. Vaicāts sīkāk par vārdiem “apsūdzēti vai notiesāti”, Kūtris atzina, ka politiķiem nebūtu jātiekas ar politiski riskantām, toksiskām personām un ka arī viņam nav nepieciešams ar tādiem tikties.

Jau iepriekš tika ziņots, ka plašus protestus un pretestību izsauca ZZS piedāvājums virzīt Kūtri kultūras ministra amatam.

Lasiet arī: Kūtris: Nevēlos ieņemt nevienu ministra amatu topošajā valdībā

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas