Latvenergo ieņēmumi pērn auga par 72,9%, peļņa – divarpus reizes

Akciju sabiedŗības Latvenergo koncerns pagājušajā gadā, pēc provizoriskiem datiem, strādāja ar 1,842 miljardu eiro apgrozījumu, kas ir par 72,9% vairāk nekā 2021.gadā. Savukārt grupas peļņa pieauga 2,6 reizes – līdz 183,417 miljoniem eiro, liecina uzņēmuma  sniegtā informācija biržai Nasdaq Riga.

Vienlaikus koncerna māteskompānijas apgrozījums 2022.gadā palielinājās 2,1 reizi, sasniedzot 1,231 miljardu eiro. Savukārt koncerna mātesuzņēmuma peļņa bija 208,812 miljoni eiro, kas ir pieaugums 2,6 reizes. Jau vēstīts, ka 2021.gadā Latvenergo koncerna apgrozījums bija 1,065 miljardi eiro, bet koncerna peļņa bija 71,623 miljoni eiro.

Uzņēmumā skaidro, ka līdz ar Krievijas iebrukumu Ukrainā 2022.gadā Eiropa pakāpeniski atteicās no Krievijas gāzes, kas ietekmēja ne vien dabasgāzes, bet arī citu energoresursu piegādes, veicinot to cenu kāpumu.

Pērn Nord Pool sistēmas elektroenerģijas vidējā cena bija 2,2 reizes augstāka un sasniedza 136 eiro par megavatstundu (MWh). Tas notika, ņemot vērā, ka dabasgāzes cena 2022.gadā bija gandrīz trīs reizes augstāka, pārsniedzot 132 eiro par MWh. Latvijā elektroenerģijas cena pieauga 2,5 reizes, augustā sasniedzot vēsturisko mēneša vidējās cenas rekordu un pārsniedzot 467 eiro par MWh. Savukārt emisiju kvotu vidējā cena bija 81 eiro par tonnu, kas ir par 53% augstāka nekā 2021.gadā.

Latvenergo kopš 2022.gada 24.februāra ir pārtraucis dabasgāzes iegādes no Krievijas,

pārorientējoties uz sašķidrinātās dabasgāzes piegādēm no citām valstīm. Pēc uzņēmumā skaidrotā, šie faktori ietekmēja ne tikai Latvenergo koncerna finanšu rezultātus, bet arī saražotās elektroenerģijas daudzumu, kā arī apliecināja koncerna izraudzīto stratēģisko attīstības mērķu nozīmi valsts energoapgādes drošumam.

Uzņēmumā norāda, ka pērn koncerns ir veicis būtisku ieguldījumu stratēģisko mērķu īstenošanā, kas vienlaikus atbalsta valsts enerģētisko drošumu. Pērn jūlijā reģistrēts Latvenergo un AS Latvijas valsts meži kopuzņēmums SIA Latvijas vēja parki. Savukārt septembrī sadarbības memorandu parakstīja Latvenergo un RWE. [Vācijas daudznacionāls energouzņēmums, kura galvenā mītne atrodas Esenē. Tas ražo un tirgo elektroenerģiju Āzijas un Klusā okeāna reģionā, Eiropā un Amerikas Savienotajās Valstīs – BNN.]

Abu projektu realizācija paredz ieguldījumu lieljaudas vēja parku attīstībai atjaunojamās, drošas un lētākas elektroenerģijas ieguvei. Papildus Latvenergo koncerns ir aktīvi rīkojies, klientu un arī valsts nodrošinājumam iegādājoties dabasgāzes drošības rezerves un iegūstot tiesības izmantot Klaipēdas sašķidrinātās dabasgāzes termināli.

2022.gadā Latvenergo koncerns Baltijā saražoja 3 822 gigavatstundas (GWh) elektrības,

no tās 70% jeb 2 671 GWh ir izstrādāta Daugavas hidroelektrostacijās (HES).

Šādu zaļās enerģijas īpatsvaru ietekmēja augstās dabasgāzes un oglekļa dioksīda (CO2) kvotu cenas. Tādēļ Latvenergo TEC saražots par 39% mazāk elektroenerģijas nekā gadu iepriekš – jeb 1 123 GWh – un, siltāku laika apstākļu dēļ, arī par 14% mazāk siltumenerģijas – jeb 1 777 GWh.

Salīdzinot ar gadu iepriekš, par 8% palielināts Latvenergo koncerna elektroenerģijas klientu skaits, sasniedzot vairāk nekā 818 000 Baltijas valstīs, no kuriem vairāk nekā 175 000 ir ārpus Latvijas. 2022.gadā Latvenergo koncerna pārdotais elektroenerģijas apmērs Baltijā bija 5452 GWh, no kurām 35% jeb 1912 GWh – Igaunijā un Lietuvā. Savukārt dabasgāzes klientu skaits ir pieaudzis par 15%, decembra beigās pārsniedzot 21 000 klientu. Pārdotās dabasgāzes apmērs ir pieaudzis par 1,3%, sasniedzot 1040 GWh.

Pieaugot tirgus pieprasījumam pēc atjaunojamās enerģijas, būtiski palielinājies pieprasījums pēc saules paneļiem. Latvenergo noslēgto saules paneļu un saules parku daļu pārdošanas līgumu skaits Baltijā ir pieaudzis gandrīz piecas reizes, pārsniedzot 6200. Kopējā Latvenergo koncerna mazumtirdzniecības klientiem uzstādītā saules paneļu jauda Baltijā pārsniedz 38 megavatus (MW).

Šobrīd darbībā atrodas četri Elektrum saules parki ar kopējo jaudu 11 MW. Projekta vai celtniecības stadijā ir saules parku izveides projekti Baltijā ar kopējo jaudu vairāk nekā 190 MW. Elektrum Drive elektroauto uzlādes tīklā 2022.gada beigās bija 195 pieslēgvietas. Tajās veiktas vairāk nekā 24 000 uzlādes 480 MWh apmērā.

Latvenergo koncerns 2022.gadā investēja 121,7 miljonus eiro. Investīciju apjoms nav būtiski mainījies  salīdzinājumā ar 2021.gadu. Lielākā daļa jeb 70% ieguldīti sadales tīklu aktīvos. Turpināta arī Daugavas HES hidroagregātu rekonstrukcija.

Latvenergo nodarbojas ar elektroenerģijas un siltumenerģijas ražošanu un tirdzniecību, ar dabasgāzes tirdzniecību, elektroenerģijas sadales pakalpojumu nodrošināšanu. Tas pieder valstij, bet uzņēmuma obligācijas kotē biržas Nasdaq Riga parāda vērtspapīru sarakstā.

Lasiet arī: Latvenergo TEC obligātā iepirkuma ietvaros gadā saņem 21 miljonu eiro

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas