Latvijā mazumtirdzniecība martā kritās dziļāk nekā vidēji ES un eirozonā

Mazumtirdzniecības apgrozījums mūsu valstī martā, salīdzinot ar attiecīgo mēnesi pirms gada, ir samazinājies par 8,9%, kas ir straujāks kritums nekā Eiropas Savienībā (ES) un eirozonā vidēji, liecina ES statistikas biroja Eurostat publiskotie dati par 25 bloka dalībvalstīm.

Mazumtirdzniecības apmērs martā salīdzinājumā ar 2022.gada trešo mēnesi samazinājies 17 ES valstīs, par kurām pieejami dati. Tie nav pieejami par Čehiju un Grieķiju.

Straujākais samazinājums fiksēts Igaunijā (-13,5%), Ungārijā (-13,2%) un Slovēnijā (-12,8%).

Lietuvā mazumtirdzniecības apgrozījums martā bijis par 4,7% mazāks nekā pirms gada. Savukārt straujākais mazumtirdzniecības apgrozījuma kāpums bijis Spānijā (+10,8%), Rumānijā (+7,2%) un Kiprā (+5,6%).

ES valstīs, par kurām pieejami dati, mazumtirdzniecības apgrozījums martā gada salīdzinājumā ir sarucis kopumā par 4,1%, bet eirozonas valstīs – par 3,8%. Tikmēr salīdzinājumā ar iepriekšējo mēnesi mazumtirdzniecības apmērs martā ES samazinājies par 1,1%, bet eirozonā – par 1,2%.

Lielākais kritums mēneša izteiksmē bijis Latvijā (-2,7%), Vācijā un Polijā (abās tas bija -2,4%), kā arī Luksemburgā (-1,9%). Straujākais pieaugums fiksēts Rumānijā (+2,9%), Portugālē (+2,3%) un Īrijā (+1%). Lietuvā mazumtirdzniecības apgrozījums šajā periodā samazinājies par 0,6%, bet Igaunijā – par 0,4%.

Lasiet arī: Mazumtirdzniecībai būs grūts gads, brīdina eksperte

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas