Latvijā pensionējies vīrietis vēl nodzīvo vidēji 14 gadus, skaidro CSP

Centrālā statistikas pārvalde (CSP) atgādina, ka 2022.gadā Latvijā bija paredzams: vīrieši pēc pensijas vecuma sasniegšanas vidēji nodzīvo vēl 14 gadus, bet sievietes – 19 gadus. 

Šis iestādes paziņojums ir izplatīts saistībā ar laikrakstu Diena un Dienas bizness rakstu Vīrietis pensijā vidēji nodzīvo četrus gadus – CSP uzsver, ka

publikācija sniedz nepareizu vēstījumu,

balstītu kļūdainā datu analīzē.

“Rakstā, vērtējot Latvijas iedzīvotāju iespējas dzīvot pēc pensijas vecuma sasniegšanas, tiek izmantots “vidējais paredzamais mūža ilgums piedzimstot”, taču šis ir vispārējs sabiedrības veselības rādītājs, kurā tiek ietverta zīdaiņu un agrīnā mirstība, kā arī mirstība vēlākos gados līdz pensijai, kas nekādā veidā neattiecas uz tiem iedzīvotājiem, kuri būs nodzīvojuši līdz pensijas vecumam,” norāda CSP. Lai analizētu situāciju ar pensijas vecumu sasniegušajiem, jāizmanto tieši šai vecuma grupai aprēķinātais paredzamais mūža ilgums.

Saskaņā ar starptautiski salīdzināmiem pēdējiem pieejamajiem datiem uz 2021.gada sākumu, Lihtenšteinā, Islandē, Šveicē, Japānā, Norvēģijā un citās attīstītās valstīs vīriešiem pēc 65 gadu sasniegšanas vidēji paredzams nodzīvot vēl aptuveni 20 gadus, kas ir par 6 gadiem vairāk nekā Latvijā.

Savukārt sievietēm 65 gadu vecumā visgarākais atlikušais mūžs prognozēts Japānā – tie ir vēl 25 gadi. Dienvidkorejā, Lihtenšteinā un Spānijā – vēl 24 gadi, kas ir par 5–6 gadiem vairāk nekā Latvijā.

Lasiet arī: Latvijā inflācija jūnijā – augstāka nekā ES vidēji, bet tālu no “līderes”

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas