Latvija starp 20 drošākajām valstīm ceļošanai vienatnē sievietēm

Ceļošana vienatnē var būt izaicinājums, īpaši, ja ceļotāja ir sieviete, un tādēļ ir apkopotas drošākās valstis, kuras apmeklēt arī bez ceļabiedriem, raksta ceļojumu portāls EnjoyTravel.

20 drošākās pasaules valstis sievietēm, kas vēlas ceļot vienas, apkopotas, izmantojot 8 kritērijus: noziedzības un drošības izmaksas, vardarbību piedzīvojušo sieviešu īpatsvars, noslepkavoto sieviešu skaits, likumdošana par vardarbību ģimenē, sieviešu īpatsvars, kas jūtas droši naktī uz ielas, attieksme pret vardarbību pret sievietēm, sabiedriskais transports un drošība taksometros, kā arī Pasaules Dzimumu atšķirības ziņojums. Maksimālais punktu skaits, ko valsts varēja iegūt, ir 60.

Latvija ar 46 punktiem ierindojas 19.vietā. Viens no iemesliem, kādēļ Latvijai nav izdevies pakāpties augstāk, ir lielais vardarbību piedzīvojušo sieviešu īpatsvars: 32% no Latvijas iedzīvotājām saskārušās ar kādu no vardarbības izpausmēm. Tomēr vairāk nekā puse sieviešu ārpus mājas jūtas droši arī naktī, un Latvijas drošības indekss ir vairāk nekā 60 punkti no 100.

Latvija ir viena no zaļākajām valstīm Eiropā, un

noziedzības indekss ir zemāks par 38 punktiem, kas ierindo Latviju starp drošākajām valstīm pasaulē.

Igaunija ierindojas 15.vietā ar 49 punktiem, savukārt Lietuva ar 49 punktiem – 13.vietā.

Pirmajā trijniekā ir Slovēnija, Taivāna un Omāna. Slovēnija ir viena no retajām valstīm, kurās Starptautiskā Sieviešu diena ir oficiāla brīvdienas, un teju 80% sieviešu naktī jūtas droši arī ārpus mājām. Arī Slovēnijas likumdošana ir sievietēm labvēlīga. Taivānā 40% no vietām parlamentā ieņem sievietes, un likumdošana veidota tā, ka vardarbība ģimenē tiek īpaši stingri sodīta.

Pārsteidzoša ir pirmā vieta sarakstā – Omāna. Tomēr šajā valstī ir zemākais noslepkavoto sieviešu skaits, un arī kopējais noziedzības līmenis ir zems. Sievietes tiek iedrošinātas iegūt augstāko izglītību, un valdība rīko akcijas, lai pievērstu uzmanību sieviešu tiesībām. Tajā pašā laikā ir jāatceras, ka Omāna ir islāmticīga valsts, un arī, piemēram, vārda brīvības izpausmes var būt ierobežotas.

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas