Latvijas Gāze uzsākusi Gaso pārdošanas procesu

AS Latvijas Gāze ir sākusi tai piederošā gāzes sadales sistēmas operatora AS Gaso pārdošanas procesu, informē Latvijas Gāzes valdes priekšsēdētājs Aigars Kalvītis. Viņš skaidroja, ka

atbilstoši spēkā esošajam regulējumam Gaso nevar pārvaldīt Krievijas vai Baltkrievijas akcionāri,

un, ņemot vērā, ka Latvijas Gāzei ir Krievijas valsti pārstāvoši akcionāri, Gaso ir jāpārdod.

«Pārdošanas process ir sācies, un es ceru, ka tas rezultēsies šā gada vidū,» teica Kalvītis, piebilstot, ka vairāk neko komentēt nevar, jo visa pārdošanas procedūra ir konfidenciāla.

Jau vēstīts, ka 2022.gada 8.augustā Latvijas Gāzes akcionāru ārkārtas sapulcē tika nolemts sākt reorganizāciju nodalīšanas ceļā – Latvijas Gāzei piederošās Gaso akcijas tika nolemts nodot jaundibināmai kompānijai.

Gaso ir vienīgais dabasgāzes sadales sistēmas operators Latvijā. Kompānija nodrošina dabasgāzes tīklu drošību, tehniskos pakalpojumus un dabasgāzes patēriņa uzskaiti. Gaso izveidota 2017.gada nogalē, nodalot Latvijas Gāzes sadales sistēmas darbību un izpildot Eiropas Savienības un valsts prasības par dabasgāzes sadales sistēmas neatkarības nodrošināšanu. 

Uzņēmuma pamatkapitāls ir 39,9 miljoni eiro, liecina Firmas.lv informācija. Gaso vienīgais akcionārs ir Latvijas Gāze.

Gaso apgrozījums 2021.gadā bija 57,91 miljons eiro, bet peļņa – 11,55 miljoni eiro.

Savukārt Latvijas Gāzes lielākie akcionāri ir Krievijas Gazprom (34%), fonds Marguerite Gas II.S.a.r.l. (28,97%), Vācijas kompānija Uniper Ruhrgas International GmbH (18,26%) un SIA Itera Latvija (16%).

Lasiet arī: Krievija aptur savu dalību START, paziņo Putins

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas