Latvijas iedzīvotāji Valsts prezidenta amatam izvirzījuši divas kandidātes

Kustība Par! trešdien, 10.maija Saeimā iesniegusi Latvijas pilsoņu izvirzītas kandidātes Valsts prezidenta amatam. 

Latvijas iedzīvotāju sabiedriskajā aptaujā Mana prezidente, kurā piedalījās 4000 cilvēku,

vislielāko atbalstu guvušas Eiropas Parlamenta (EP) deputāte Sandra Kalniete un NATO ģenerālsekretāra vietniece publiskās diplomātijas jautājumos Baib Braže. 

Kustības Par! pārstāvji norāda, ka aptauja tika organizēta ar mērķi aicināt cilvēkus izvirzit un atbalstīt Valsts prezidenta darbam izcilas sievietes, kuras varētu turpināt Vairas Vīķes-Freibergas darbu. 

“Kustība Par! aicina Saeimas deputātus ņemt vērā Latvijas aptaujā un balsojumā pausto Latvijas cilvēku viedokli un izvirzīt Latvijas Republikas Valsts prezidenta darbam kādu no sabiedrības atbalstītajām kandidātēm un/vai cienījamu Latvijas valsts, sabiedrisko un politisko darbinieci – sievieti”,teikts politiskās organizācijas publiskajā pazinojumā. 

Līdztekus Kustības Par! virzītājām tautas favorītēm, arī partiju apvienība

Apvienotais saraksts šodien, 10.maijā paziņoja, ka Valsts prezidenta amatam ir piesaka uzņēmēja, AS dibinātāja Ulda Pīlēna kandidatūru. 

Savukārt Nacionālā apvienība (NA) savu atbalstu paudusi pašreizējam prezidentam Egilam Levitam.  Iepriekš atbalstu signāli Levitam nāca arī no lielākās koalīcijas partijas Jaunā vienotība, taču viens no JV līderiem, premjers Krišjānis Kariņš (JV) trešdien  9.maijā intervijā TV3 izteicās, ka nevar izslēgt prezidenta amata kandidāta piedāvāšanu arī no JV puses.

Nevarot izslēgt, ka arī JV parādās savs kandidāts vai ka atbalstāms kļūst pagaidām publiski neatklātais partijas Progresīvie kandidāts.

“Pārsteigumi var būt dažādi. Šobrīd es neko izslēgt nevaru,” sacīja Kariņš.

Progresīvie  savu kandidātu plāno paziņot ceturtdien, 11.maijā.

Tāpat arī  Zaļo un zemnieku savienība vēl lems, vai virzīt savu pretendentu.

Iepriekš jau vēstīts, ka līdz 13.maijam varēs pieteikt Valsts prezidenta amata kandidātus, bet prezidenta vēlēšanas Saeimā paredzētas maija pēdējā dienā.

Lasiet arī: Kā pirmais kandidāts uz Valsts prezidenta amatu pieteikts Pīlēns

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas