Līdz šim skolās izdzerti ap 45 miljoniem litru “ES piena”

Tāpat kopš 2010.gada tajās ir apēsti 10,7 tūkstoši tonnu (jeb miljoni kilogramu) augļu un dārzeņu, ziņo Zemkopības ministrija (ZM) – lepojoties, ka tās īstenotā Eiropas Savienības (ES) atbalsta programma augļu, dārzeņu un piena piegādei izglītības iestādēm vairāku gadu laikā iemantojusi popularitāti.

ZM savā relīzē ziņo par 44,8 tūkstošiem tonnu programmā patērētā piena un tā produktu, kas skolās izdalīti no 2004. līdz 2023.gadam. [Dabīgā piena blīvums svārstās 1,027–1,032 kg/l robežās. Taču pienam, noņemot daļu krējuma, tā blīvums nedaudz palielinās, jo krējumam – taukiem – ir mazāks blīvums nekā vājpienam.] 

Saskaņā ar Lauku atbalsta dienesta (LAD) datiem, atbalsta programmā 2022./2023.mācību gadā iesaistījās 1372 izglītības iestādes. No tām augļus un dārzeņus izdalīja 1317 skolas, bet pienu – 1229 skolas. Šajās izglītības iestādēs bezmaksas augļus un dārzeņus – 859 tonnas – saņēma 270 073 audzēkņu (95% no mērķauditorijas), bet pienu – 2 118 tonnas – saņēma 258 898 audzēkņu (91% no mērķauditorijas).

Pavisam produktu izdales atbalsta programmās skolām Latvijā kopā līdz šim izmaksāts atbalsts 48,08 miljonu eiro apmērā. (ZM norāda, ka tas ir valsts un ES finansējums).

Programmas nosacījumi paredz, ka svaigus augļus (ābolus, bumbierus, dzērvenes), dārzeņus (burkānus, kāļus, kolrābjus, kāpostus, ķirbjus) vai šo produktu asorti, kā arī pasterizētu pienu bez piedevām mācību gada izdales periodā

trīs reizes nedēļā bez maksas var saņemt

bērni pirmsskolas izglītības iestādēs un 1.-9. klasē. Izdales periods sākas 1.oktobrī un ilgst līdz 31.maijam 1.-9. klasēs,  līdz 31.jūlijam – pirmsskolās. ZM skaidro, ka tomēr produktu izdali visa izdales perioda laikā ietekmē to sezonālā pieejamība, kā arī pieejamā budžeta un atbalsta likmju apmērs un arī finansējuma ierobežojums. Proti, katrai izglītības iestādei tiek aprēķināta individuāla apgādes tiesību (atbalsta) “aploksne”, kas ir atkarīga no skolā reģistrēto bērnu skaita.

Paziņojumā norādīts, ka laikā no 2019. līdz 2022.gadam programmas Piens un augļi skolai īstenošanu Latvijā ietekmēja Covid-19 pandēmijas negatīvā ietekme, mācībām ilgstoši norisinoties attālinātā režīmā. Tādēļ produkti audzēkņiem izsniegti mazākā apjomā nekā iepriekšējos gados un bija ierobežotas iespējas īstenot dažādus papildu izglītojošus un informējošos pasākumus programmas ietvaros.

Savukārt, 2022./2023.mācību gadā izdalīto produktu apjomu un izdales perioda ilgumu

būtiski samazināja pieaugušās produktu izmaksas,

kā dēļ bija nepieciešams paaugstināt atbalsta likmes. Līdz ar to ierobežota programmas budžeta apstākļos produktu izdalīšana lielākajā daļā izglītības iestāžu bija iespējama līdz pirmā semestra beigām vai vēl neilgi otrā semestra sākumā.

Krišjāņa Kariņa vadītā valdība 12.septembrī ir apstiprinājusi ZM rosinātos grozījumus programmas īstenošanā no 2023./2024. mācību gada. Tostarp tiek paredzēts, ka atbalsta likmju apmēru ministrija pārskatīs trīs reizes mācību gadā. Tas ļaus elastīgāk un ātrāk reaģēt uz tirgus situācijas izmaiņām un noteikt atbilstošāku atbalsta apmēru. Apstiprinātie grozījumi paredz arī no 2024./2025. mācību gada programmā iekļaut jaunus produktus – tomātus, gurķus un pastinakus.

Lasiet arī: Draudu e-pastus saņēmuši arī bērnudārzi, VP aicina tos ignorēt

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas