Lielbritānija aizliegs dimantu importu no Krievijas

Lielbritānijas premjerministrs Riši Sunaks (Rishi Sunak) norādījis, ka vēlas panākt, lai Krievija samaksā par karu Ukrainā, un paziņojis par jaunām sankcijām pret agresoru, raksta raidorganizācija BBC.

Runājot ar BBC G7 samita laikā Hirošimā, Sunaks sacīja, ka vadīs jaunu sankciju noteikšanu pret Krieviju, un cer, ka citas valstis sekos viņa piemēram. Viens no jaunumiem būs aizliegums importēt Lielbritānijā dimantus no Krievijas. 2021.gadā Krievijas dimantu industrijas eksporta vērtība bija četri miljardi dolāru.

Šogad plānots arī izstrādāt likumdošanu, kas liegs Lielbritānijā nonākt Krievijas izcelsmes varam, alumīnijam un niķelim.

Lielbritānijas premjeministrs sacīja: “Mēs ticam demokrātijai, brīvībai un tiesiskumam, un ir tikai pareizi, ka mēs par šīm vērtībām iestājamies. Es ceru, ka mūsu partneri mums sekos, tāpat ir kā ir to darījuši iepriekš. Tas padarīs sankcijas efektīvākas, un panāks, ka Krievija samaksā par nodarīto.”

Lielbritānijas valdība arī plāno sakcionēto personu un uzņēmumu sarakstam pievienot vēl 86 vārdus. To vidū būs ne vien ar Vladimiru Putinu saistīti uzņēmumi, bet arī personas, kas aktīvi samazina esošo sankciju iespaidu.

Kopš Krievijas iebrukuma Ukrainā Lielbritānija ir iekļāvusi sankciju sarakstā vairāk nekā 1500 fiziskas un juridiskas personas, un iesaldējusi ar Krieviju saistītus līdzekļus vairāk nekā 18 miljardu mārciņu apjomā. Pērn Lielbritānija, ASV, Kanāda un Japāna aizliedza Krievijas zelta importu.

Eiropas Savienības (ES) Padomes prezidents Šarls Mišels (Charles Michel) norādījis, ka

arī ES vēlas ierobežot Krievijas dimantu tirdzniecību, lai turpinātu izdarīt spiedienu uz Maskavu.

Krievija maijā ir ievērojami palielinājusi Ukrainas pilsētu apšaudes, tomēr arī Ukrainas pretgaisa aizsardzības sistēma pārtver arvien vairāk Krievijas raidīto raķešu, tostarp virsskaņas raķetes Kinzhal, kas līdz šim tika uzskatītas par nenotriecamām.

Sagaidāms, ka Sunaks G7 samitā Hirošimā aicinās saglabāt vienotu pieeju nostājā pret autoritāriem režīmiem. Viņš norādījis, ka sankcijas liecina par G7 valstu vienotību: “Mums jādubulto brīvības, demokrātijas un iecietības aizstāvēšanas centieni, kā Ukrainā, tā Klusā okeāna Āzijas reģionā.”

Lasiet arī: Beļģijā joprojām nonāk Krievijas asiņainie dimanti

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas