Lielbritānija brīdina par Krievijas un Irānas hakeru uzbrukumiem

Irānas un Krievijas hakeri veic spiegošanas kiberuzbrukumus britu politiķiem un žurnālistiem, un to skaits arvien pieaug, raksta raidorganizācija BBC.

Lielbritānijas Kiberdrošības centrs ir publiskojis jaunu brīdinājumu par pieaugošu uzbrukumu skaitu ar mērķi iegūt informāciju no noteiktām personu grupām. Tiek norādīts, ka par hakeru upuriem visbiežāk kļūst tie, kas veic pētījumus par Krieviju un Irānu, un uzbrucēju darbības raksturotas kā nežēlīga upuru vajāšana. Kiberdrošības speciālisti skaidroja, ka hakeru uzbrukumi pamatā skar noteiktas personas un personu grupas – politiķus, žurnālistus, cilvēktiesību aktīvistus un domnīcas.

Kibernoziedznieki bieži izmanto viltus identitāti, lai veidotu saikni, un tad nosūta ielūgumus uz sapulci vai Zoom tikšanos, kurā iekļauta kaitniecisks kods. Ja šāda saite tiek atvērta, noziedznieki iegūst pieeju sensitīviem datiem.

Kiberdrošības darbību vadītājs Pols Čičesters (Paul Chichester) sacīja: «Šīs Krievijas un Irānas izcelsmes kampaņas nežēlīgi vajā savus mērķus, lai nozagtu pieejas datus un iegūtu pieeju sensitīvai informācijai. Mēs iesakām organizācijām un katrai personai individuāli saglabāt modrību, un sekot līdzi ieteikumiem, kā saglabāt drošību tiešsaistē.»

Lielbritānija nav oficiāli apsūdzējusi Krieviju un Irānu uzbrukumos, tomēr tomēr tiek uzskatīts, ka divi no kibernoziedznieku grupējumiem, kas veic uzbrukumus, ir saistīti ar šīm valstīm. Krievijas hakeri SEABORGIUM iepriekš apsūdzēti bijušā MI-6 vadītāja sera Ričarda Dīrlova (Richard Dearlove) elektroniskā pasta sarakstes nopludināšanā un uzbrukumos ASV kodolpētījumu laboratoriju sistēmām. Google norāda, ka grupējums uzbrucis arī ASV domnīcām, Ukrainas sadarbības partneriem un vairāku Austrumeiropas valstu armijas sistēmām.

Irāņu hakeri, kas pazīstami ar nosaukumu TA453 vai Charming Kitten, savukārt tiek saistīti ar Islāma valsts spēka struktūrām, un par saviem mērķiem izvēlējušies ASV politiķus un tās kritiski svarīgo infrastruktūru.

Noziedzīgo grupu darbības nav bijušas koordinētās, bet kopējs brīdinājums izziņots, jo gan krievu, gan irāņu hakeri izmanto līdzīgu pieeju un izvēlas līdzīgus mērķus.

Lasiet arī: Ģenerālis Hodžess: kiberdrošība ir tikpat būtiska kā raķetes

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas