Lielbritānija, slēdzot pēdējo staciju, kļūst par pirmo G7 valsti, kas pārtraukusi izmantot ogles elektrības ražošanai

Lielbritānija kļūs par pirmo G7 valsti, kas pirmdien, 30.septembrī, pārtrauks ar oglēm kurināmas elektroenerģijas ražošanu, jo tiks slēgta pēdējā spēkstacija “Uniper” Retklifas pie Soras ciemā Anglijas vidienē, kas darbojās kopš 1968.gada, tādējādi izbeidzot arī vairāk nekā 140 gadus ilgušo ogļu izmantošanu enerģijas ražošanai Lielbritānijā, ziņo “Reuters” un BBC.

Lielbritānijā radās ogļu elektroenerģijas ražošana, un no pirmdienas tā kļuvusi par pirmo lielo ekonomiku, kas no tās atsacījusies.

Pirmo ar oglēm darbināmo spēkstaciju pasaulē – Holbornas viadukta spēkstaciju – 1882.gadā Londonā izveidoja izgudrotājs Tomass Edisons (Thomas Edison), pateicoties kam galvaspilsētas ielas tika apgaismotas.

20.gadsimta sākumā ogles dominēja Apvienotās Karalistes elektroapgādē, bet 20.gadsimta 90.gados tās sāka zaudēt pozīcijas gāzei. Neraugoties uz to, vēl 2012.gadā ogles joprojām saražoja 39% Apvienotās Karalistes elektroenerģijas.

2015.gadā Lielbritānija paziņoja par plāniem nākamajā desmitgadē slēgt ogļu spēkstacijas kā daļu no plašākiem pasākumiem, lai sasniegtu savus klimata mērķus. Tajā laikā gandrīz 30% valsts elektroenerģijas tika saražoti no oglēm, bet pagājušajā gadā šis rādītājs bija samazinājies līdz nedaudz vairāk nekā 1%.

“Apvienotā Karaliste ir pierādījusi, ka ir iespējams bezprecedenta ātrumā atteikties no ogļu enerģijas,” sacīja Jūlija Skorupska (Julia Skorupska), “Powering Past Coal Alliance” sekretariāta vadītāja, kurā darbojas aptuveni 60 valstu valdības, kas cenšas izbeigt ogļu enerģijas izmantošanu.

Atteikšanās no ogļu enerģijas ir palīdzējis samazināt Lielbritānijas siltumnīcefekta gāzu emisijas, kas kopš 1990.gada ir samazinājušās vairāk nekā uz pusi.

Lielbritānija, kuras mērķis ir līdz 2050.gadam panākt nulles emisijas, plāno līdz 2030.gadam dekarbonizēt arī elektroenerģijas nozari, un šim mērķim nepieciešams strauji palielināt atjaunojamās enerģijas, piemēram, vēja un saules enerģijas, īpatsvaru.

“Akmeņogļu ēra, iespējams, beidzas, taču mūsu valstij vēl tikai sākas jauna ēra, kurā tiks radītas labas darbavietas enerģētikas jomā,” enerģētikas ministrs Maikls Šankss (Michael Shanks) sacīja paziņojumā.

2010.gadā atjaunojamie energoresursi saražoja tikai 7% no Apvienotās Karalistes saražotās enerģijas. Līdz 2024.gada pirmajai pusei šis rādītājs bija pieaudzis līdz vairāk nekā 50%, kas ir jauns rekords.

Enerģijas emisijas veido aptuveni 75% no visām siltumnīcefekta gāzu emisijām, un zinātnieki uzsver, ka ir jāsamazina fosilā kurināmā izmantošana, lai sasniegtu Parīzes klimata mērķus.

Aprīlī G7 lielākās rūpnieciski attīstītās valstis vienojās nākamās desmitgades pirmajā pusē atteikties no ogļu enerģijas, taču deva zināmu rīcības brīvību tām valstīm, kuras ir lielā mērā atkarīgas no akmeņoglēm, kas izpelnījās zaļo grupu kritiku.

Ogļu enerģija joprojām veido vairāk nekā 25% Vācijas elektroenerģijas un vairāk nekā 30% Japānas elektroenerģijas.

Lai gan ogles ir ļoti piesārņojošs enerģijas avots, to priekšrocība ir tā, ka tās ir pieejamas vienmēr, atšķirībā no vēja un saules enerģijas, kuru ierobežo laika apstākļi.

Lasiet arī: Nedēļa Lietuvā | “Lietuvas vārdā” līderis saka, ka Lietuvai jānormalizē attiecības ar Ķīnu; prezidents aicina reformēt ANO

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas