Lielbritānijas parlamenta vēlēšanās uzvar leiboristi, tās līderim Stārmeram solot pārmaiņas

Pēc tam, kad Kīra Stārmera (Keir Starmer) vadītā Leiboristu partija piektdien, 5.jūlijā, izcīnīja pārliecinošu uzvaru parlamenta vēlēšanās un izbeidza 14 gadus ilgušo, bieži vien vētraino konservatīvo valdīšanu, viņš kā nākamais premjerministrs apsolīja ieviest pārmaiņas Lielbritānijā, ziņo “Reuters“. 

Kamēr tiek saskaitītas visas ceturtdienas vēlēšanu balsis, centriski kreisie leiboristi jau ir ieguvuši vairāk nekā 326 no 650 vietām parlamentā, un vēlētāju aptaujas liecina, ka viņi varētu iegūt 410.

Konservatīvajiem tika prognozētas tikai 131 vieta parlamentā, kas ir sliktākais vēlēšanu rezultāts tās vēsturē.

“Pārmaiņas sākas tagad,” sacīja Stārmers uzvaras runā. “Mēs teicām, ka izbeigsim haosu, un mēs to darīsim, mēs teicām, ka pāršķirsim lapu, un mēs to esam izdarījuši. Šodien mēs sākam nākamo nodaļu, sākam darbu pie pārmaiņām, valsts atjaunošanas un sākam pārbūvēt mūsu valsti.”

Sunaks atzina savu sakāvi un sacīja, ka viņš ir zvanījis Stārmeram, lai apsveiktu viņu ar uzvaru. Viņš paziņoja, ka vara tiks nodota “citu rokās” mierīgi un labprātīgi un atvainojās savai Konseratīvajiem kandidātiem.

Neraugoties uz nepārprotamo uzvaru, Stārmers saskaras ar vāju atbalstu sev un savai partijai, ņemot vērā būtiskas valsts problēmas, tostarp augstus nodokļus, ievērojamo parādu, dzīves līmeņa kritumu un problēmas ar sabiedriskajiem pakalpojumiem, jo īpaši ar streiku skarto Nacionālo veselības dienestu. Stārmers jau atkāpās no pāris ambiciozajiem leiboristu plāniem, piemēram, par videi draudzīgiem tēriņiem un apņēmās nepalielināt nodokļus strādājošajiem.

“Es jums nesolu, ka tas būs viegli,” sacīja Stārmers. “Mainīt valsti nav tas pats, kas nospiest slēdzi. Tas ir smags darbs. Pacietīgs, mērķtiecīgs darbs, un mēs nekavējoties uzsāksim darbu.”

Konservatīvo atbalstu ievērojami ietekmēja Naidžela Farāža (Nigel Farage) labēji populistiskā Reformu partija, kas koncentrējās uz imigrācijas ierobežošanu un ieguva četras vietas parlamentā, tostarp Farāžs, kurš astotajā mēģinājumā beidzot izcīnīja vietu.

Stārmers ir apņēmies izbeigt konservatīvo īstenoto Ruandas patvēruma politiku, bet tiks pakļauts spiedienam, lai rastu risinājumu, kā apturēt desmitiem tūkstošu cilvēku, kas ar mazām laivām ierodas pāri Lamanšam no Francijas.

Stārmers sola uzlabot attiecības ar ES pēc Breksita, taču neatbalsta atkārtotu pievienošanos.

Lai gan viņš ir solījis ieviest pārmaiņas valsts iekšienē, Stārmers ir apsolījis turpināt Londonas nepārprotamo atbalstu Ukrainai tās karā pret Krieviju.

Lasiet arī: Riši Sunaks izsludina ārkārtas vēlēšanas jūlijā; ko tās izjauc britiem

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas