Riši Sunaks izsludina ārkārtas vēlēšanas jūlijā; ko tās izjauc britiem

Apvienotās Karalistes premjerministrs Konservatīvās partijas līderis Riši Sunaks (Rishi Sunak) trešdienas, 22.maija, vakarā, pozicionējot sevi kā stabilitātes garantu, izsludināja ārkārtas vispārējās vēlēšanas 4.jūlijā, tādējādi ignorējot prognozes par vēl šogad gaidāmo balsojumu un izraisot sīvu cīņu ar leiboristu līderi Kīru Stārmeru (Keir Starmer), kurš, cīņā par varu, sacīja, ka “Lielbritānija ir pelnījusi ko labāku” nekā 14 gadus ilgušo konservatīvo valdīšanu, un kritizēja šo partiju par tās “haosu”, ziņo “Politico“.

“Šodien es runāju ar Viņa Majestāti karali, lai pieprasītu parlamenta atlaišanu,” sacīja Sunaks.

“Karalis šo lūgumu apstiprināja, un 4.jūlijā notiks vispārējās vēlēšanas.”

Saskaņā ar “Politico” veikto aptauju pašlaik, tuvojoties balsojumam, leiboristi par 21 punktu apsteidz konservatīvos.

Sunaks, izsludinot vēlēšanas, uzsvēra drošības un stabilitātes jautājumus un raksturoja leiboristus, kā riskantu izvēli, vienlaikus balsojumu raksturojot kā lēmumu starp progresu un nenoteiktību. Viņš sacīja, ka toriji ir “risinājuši inflācijas problēmu, ierobežojuši parādu, samazinājuši strādājošo nodokļus” un palielinājuši valsts pensijas.

“5.jūlijā vai nu es, vai Kīrs Stārmers kļūs par premjerministru,” viņš teica. “Viņš jau vairākkārt ir pierādījis, ka viņš izvēlēsies vieglāko ceļu un darīs visu, lai iegūtu varu.”

Leiboristu līderis Kīrs Stārmers oponēja, kritizējot sabiedrisko pakalpojumu stāvokli konservatīvo 14 gadu valdīšanas laikā un apgalvojot, ka “šķiet, ka nekas vairs nedarbojas”. Viņš apgalvoja, ka vēl pieci konservatīvo valdības gadi pasliktinās situāciju un ka “Lielbritānija ir pelnījusi ko labāku”.

Kamēr premjerministrs un leiboristu līderis Stārmers gatavojas gaidāmajām vēlēšanām, daudzi briti šajā sezonā labprātāk nodotos citam lietām, piemēram, skatītos futbolu.

Sunaka lēmums rīkot vēlēšanas vasaras vidū draud aizēnot sezonas patīkamās aktivitātes un pasākumus.

Eiropas čempionāts, kurā piedalās gan Anglijas, gan Skotijas izlases, kā arī čempionāta izšķirošie mači un Lielbritānijas Vimbldonas tenisa turnīrs sakritīs ar vēlēšanu kampaņu un vēlēšanām, tādējādi novēršot un izklīdinot gan sporta līdzjutēju, gan politiķu uzmanību.

Vēlēšanas notiks festivālu, tostarp Glastonberijas festivāla, sezonas vidū, kas, visticamāk, politiķiem un žurnālistiem, kuri parasti apmeklē festivālus, liks pievērsties priekšvēlēšanu kampaņai un novērsties no mūzikas pasākumiem.

Laika ziņā vēlēšanas iejaucas arī skolu brīvlaikā, īpaši Skotijā un Ziemeļīrijā, piespiežot politiski aktīvās ģimenes pielāgoties vēlēšanām, aizmirstot par vasaras atvaļinājumiem un uzmanību bērniem. 

Sunaka solījums par vēlēšanām gada otrajā pusē lika vairākām Vestminsteras amatpersonām, tostarp ministriem, rezervēt atvaļinājumus jūlijā, bet tagad visi plāni ir jāatceļ, un šo lēmumu būs īpaši grūti pieņemt, ņemot vērā pēdējos gadus, kad Covid-19 pandēmija ierobežoja visus ārzemju ceļojumus.

Kā arī augusts, kas tradicionāli politikā ir kluss, būs vētrains ar jauniem valdības pasākumiem un iespējamām līderu sacensībām, kas uz vasaras mēnešiem metīs ēnu.

Lasiet arī: Apvienotā Karaliste atvainojas par gadu desmitiem ilgušo skandālu veselības aprūpē saistībā ar inficētajām asinīm

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas