Apvienotā Karaliste atvainojas par gadu desmitiem ilgušo skandālu veselības aprūpē saistībā ar inficētajām asinīm

Pēc gadiem ilgas upuru cīņas premjerministrs Riši Sunaks (Rishi Sunak) Lielbritānijas valdības vārdā pirmdien, 20.maijā, oficiāli atvainojās par inficēto asiņu skandālu – gadu desmitiem ilgušo veselības aprūpes nozares fiasko, kā rezultātā no 1970. līdz 1991.gadam pēc ārstēšanas ar nedrošiem asinis preparātiem, mira tūkstošiem cilvēku un vairāk nekā 30 000 cilvēku inficējās ar HIV vai C hepatītu, ziņo “Politico”.

Gadiem ilgušajā publiskajā izmeklēšanā pirmdien tika secināts, ka no katastrofas lielā mērā varēja izvairīties. Ziņojumā tika pausts nosodījums veselības aprūpes dienestam, amatpersonām un vairākiem ministriem par atteikšanos atzīt savas kļūdas vai tās risināt.

Kanclers Džeremijs Hants (Jeremy Hunt) otrdien gatavojas apstiprināt vairāku miljardu mārciņu kompensāciju paketi, lai kompensētu skandālā, kas tiek dēvēts par vissmagāko Lielbritānijas Nacionālā veselības dienesta vēsturē, iesaistīto personu zaudējumus un Sunakam solot pilnu finansiālu atbalstu skandāla seku novēršanai, uzsverot apņemšanos segt visas izmaksas.

Pirmdien drūmā paziņojumā Pārstāvju palātā premjerministrs sacīja: “Šodien es vēlos runāt tieši ar upuriem un viņu ģimenēm…

Es vēlos no visas sirds un pilnībā atvainoties par šo briesmīgo netaisnību.”

Opozīcijas līderis Kīrs Stārmers (Keir Starmer) atzina savas partijas atbildību par notikušo tās valdīšanas laikā un apņēmās sadarboties ar pašreizējo administrāciju, lai paātrinātu kompensāciju izmaksu. Viņš raksturoja šo skandālu kā “vienu no smagākajām netaisnībām” Lielbritānijas vēsturē.

Līderu paziņojumi izskanēja pēc tam, kad nosodošajā oficiālās izmeklēšanas galīgajā ziņojumā tika konstatēts, ka skandāls nebija nejaušība, un atklāja apzinātas veselības aprūpes dienesta un valdības kļūdas.

Pacienti, tostarp hemofilijas slimnieki, tika ārstēti ar inficētiem asins preparātiem, kā rezultātā līdz 2019.gadam ir miruši līdz pat 2 900 cilvēku. Ziņojumā apgalvots, ka pacienti apzināti tika pakļauti “nepieņemamam” infekcijas riskam un ka daudziem pēc tam netika paziņots, vai viņi pēc asins pārliešanas ir inficējušies.

Ziņojumā tika vērsta uzmanība arī uz vairākām secīgām valdībām un veselības aprūpes dienestu par “atklātības trūkumu” un

Lielbritānijas amatpersonas tika apsūdzētas, ka, reaģējot uz infekciju gadījumiem, tās ir slēpušas notikušo.

Atsevišķā preses konferencē Vestminsterā Endijs Evanss (Andy Evans) no kampaņas grupas “Tainted Blood” (Piesārņotās asinis) sacīja, ka ar upuriem ticis “manipulēts paaudžu paaudzēs”. Viņš atzinīgi novērtēja ziņojumu kā soli ceļā uz noliegšanas un slēpšanas izbeigšanu.

Viens no galvenajiem skandāla aspektiem bija faktora koncentrāta – tā sauktā VIII faktora – izmantošana hemofilijas slimnieku ārstēšanā, kas izveidots, apvienojot daudzu donoru asins plazmu un koncentrējot to, lai iegūtu recēšanas aģentu. To tad varēja izmantot mājās, un tas nozīmēja, ka pacienti varēja ārstēties pirms potenciāli letālas asiņošanas.

Lai gan tolaik tas bija revolucionārs ārstēšanas risinājums, viens inficēts paraugs varēja inficēt visu partiju, izraisot plašu infekciju izplatību, un izmeklēšanā tika konstatēts, ka veselības aprūpes vadītāji un valdība nav ņēmuši vērā šo risku, kas noveda pie katastrofas.

Pēc izmeklēšanas starpposma ziņojumiem 2022. un 2023.gadā aptuveni 4 000 izdzīvojušajiem un mirušo tuviniekiem tika izmaksātas pagaidu kompensācijas, taču daudzi cietušie maksājumus nav saņēmuši.

Lasiet arī: Lauku ģimenes ārsti uzsver nepieciešamību ieviest primārās veselības aprūpes stiprināšanas pasākumus

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas